380 de hârburi au fost găsite că pun în pericol traficul nemțean, anul trecut

21/02/2017

*Cele mai mari probleme depistate de inspectorii RAR Neamț sunt la frâne și la direcție

Într-o analiză a inspectorilor Registrului Auto Român – Reprezentanța Neamț se arată că 20% din vehiculele oprite pentru control, anul trecut, prezentau risc iminent de accident.

Au fost verificate în trafic 1.913 de vehicule pe raza județului Neamț, în cursul anului trecut, dintre care în cazul a 380 s-a dovedit că prezentau defecțiuni majore la sistemul de frânare și la direcție, potrivit informațiilor oferite de biroul de presă RAR. „În aceste situații, una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanța Registrului Auto Român“, precizează sursa citată.

Inspectorii au verificat tot felul de vehicule, de la motociclete, autoturisme, până la autoutilitare și remorci. Majoritatea, au constatat inspectorii, aveau probleme tehnice și la documente, procent ce depășește 83%, iar trei sferturi au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere. Inspectorii RAR Neamț au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate.

Un mic procent dintre vehicule (2%) au fost găsite circulând în trafic fără a avea inspecția tehnică periodică efectuată, ori expirată sau falsificată.

La aproape 13% dintre autovehicule verificate anul trecut pe raza județului Neamț inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis, pe baza analizei emisiilor poluante.

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Neamț de către RAR Neamț și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 948 sancțiuni, au fost reținute 4 permise de conducere și 456 de certificate de înmatriculare.

*Procentul național de hârburi este 5%

Aproape 5 procente (3.781) dintre vehiculele verificate tehnic în trafic anul trecut de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente. Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.

Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, în trafic nu mai puțin de 76.678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.

Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

George-Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Cristina IORDACHE