357 de şcoli îşi deschid porţile

prima-zi-de-scoala

* O treime din corpurile de clădire în care funcţionează nu au autorizaţii sanitare

* Poliţiştii vor verifica microbuzele şi vor face controale la chioşcurile din preajma unităţilor de învăţământ

Anul şcolar 2013-2014 începe luni, în condiţii catalogate drept “bune” de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ. Toate cele 133 de şcoli cu personalitate juridică şi cele 224 de structuri, care funcţionează în 405 corpuri de clădire îşi vor deschide porţile pentru elevi, chiar dacă – la fel ca şi în alţi ani, aproape o treime din aceste clădiri nu sunt autorizate sanitar.

Partea bună este că în nici o şcoală nu vor fi suplinitori necalificaţi, iar orele rămase nedistribuite vor fi repartizate profesorilor încadraţi pe secvenţe de normă.

Statistica întocmită de ISJ Neamţ arată că vor fi 222 de clase pregătitoare, în care au fost înscrişi 4274 de copii, iar elevii care îndeplinesc condiţiile pentru înscrierea în clasa I au fost repartizaţi în 231 de clase. Şase clase de-a IX-a nu s-au completat şi au ieşit din schemă. La capitolul manuale, lucrurile sunt în grafic, majoritatea fiind deja distribuite în unitâţile de învăţământ, iar aprovizionarea cu lemne pentru şcolile din rural este, de asemenea, făcută în mare parte. Transportul elevilor se va face, deocamdată cu microbuzele care sunt, aşa cum sunt, urmând ca, imediat ce vor fi primite autovehicule noi de la MEN, să fie repartizate şcolilor care au nevoie.

 

* Poliţiştii vor face patrulări şi controale

 

La rândul lor, poliţiştii şi jandarmii vor avea o grijă în plus, odată cu începerea noului an şcolar. Fiecare unitate de învăţământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare ale poliţiei, iar echipajele vor fi prezente în zona şcolilor nu doar la începerea şi la încheierea cursurilor, ci şi după amiaza, mai ales că mulţi copii preferă ca loc de joacă terenurile de sport.

“Poliţiştii vor identifica şi controla toate unităţile economice din zona

adiacentă şcolilor cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi

comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor”,  se arată în comunicatul de presă al IPJ Neamţ. “Pe parcursul noului an şcolar, vor fi derulate şi acţiuni pentru prevenirea abandonului şi absenteismului şcolar, în colaborare cu cadrele didactice. La fiecare şcoală vor fi afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate, pentru o mai bună comunicare. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural. Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale vor avea întâlniri atât cu reprezentanţi ai şcolii, cât şi cu părinţi şi elevi, în vederea derulării unor activităţi de prevenire pe problematica delicvenţei juvenile şi victimizării minorilor, precum şi a unor campanii de informare pe diverse domenii”.

Poliţiştii rutieri vor avea şi ei un aport la activităţile de prevenire şi vor asigura fluenţa traficului în preajma şcolilor. Totodată, se vor ocupa cu

instruirea deţinătorilor de microbuze şcolare, cărora le vor atrage atenţia că răspund de siguranţa elevilor. De altfel, în perioada 16-19 septembrie, poliţiştii rutieri vor verifica toate autovehiculele destinate transportului de elevi.

C.M.