35 ani de închisoare în dosarul escrocilor cu materiale de construcţii

chifan*Şase patroni de firme şi acoliţii lor au dat, în anii 2006-2008, “tunuri” de 19 miliarde de lei şi găuri la buget de peste 4,5 miliarde vechi

Unul din cele mai stufoase dosare de înşelăciune şi evaziune fiscală cu prejudicii de miliarde vechi s-a încheiat ieri, după cinci ani de zile. Tribunalul Neamţ a dat sentinţele în acest caz, în care inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi de asociere în vederea comiterii actelor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri şi emitere de file CEC fără acoperire.

Liviu Vasile Rusu (49 de ani), din Piatra Neamţ, cel care a “organizat” activitatea grupării, a primit 11 ani de închisoare cu executare, iar mâna lui dreaptă, suceveanul Cătălin Cojocariu (39 de ani), are de executat 10 ani de închisoare. Un alt pion important în această grupare şi devenit celebru în urma numeroaselor ţepe date oamenilor de afaceri din toată ţara în anii 2000 este Cristinel Chifan (47 de ani), din Bârgăuani, care are de executat o pedeapsă de 7 ani închisoare în acest dosar, unul din numeroasele în care este inculpat pentru fapte similar, dar nu la un asemenea nivel. De asemenea, pietreanul Mugurel Chitic are o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, în vreme ce Ioan Savin Ciobanu, din Dumbrava Roşie, are o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare. Nu în ultimul rând, Stelian Pascal, din Piatra Neamţ, are o pedeapsă de opt luni închisoare cu suspendare.

Primul dosar în care procurorii DIICOT Neamţ au pus, în anul 2009, sub învinuire o societate comercială, s-a finalizat acum când prima instanţă de judecată a constatat încheiat procesul penal împotriva Forcris SRL din comuna Alexandru cel Bun. Firma, care a fost administrată de suceveanul Cătălin Cojocariu, a fost radiată între timp.

Instanţa a mai obligat ca suceveanul să achite ANAF prejudiciul de aproape 407.000 lei şi Vasile Rusu alte aproape 50.000 lei. Din dauna produsă celor 22 de firme care s-au constituit părţi civile în process pentru recuperarea a circa 19 miliarde lei vechi, tribunalul a admis în parte aceste cereri. Sentinţa nu este definitivă şi cu siguranţă vor urma recursuri inclusive pe parte civilă. Cert este că inculpaţii nu au bunuri, instanţa a dispus sechestru asupra bunurilor şi veniturilor care ar putea fi obţinute de inculpaţi la un moment dat, însă acum nici unul nu are proprietăţi.

 

 

 

Potrivit dosarului, în anii 2006 – 2008, indivizii au păcălit, prin intermediul firmelor pe care le deţineau, mai mulţi furnizori de mărfuri din toată ţara, care în schimbul produselor primeau CEC-uri fără acoperire. Majoritatea mărfurilor achiziţionate erau material de construcţii, pe care inculpaţii le vindeau rapid, uneori sub preţul de achiziţie, doar pe bani cash.

Ca de obicei, inculpaţii au ascuns o parte din operaţiunile comerciale, nemaiînregistrându-le în evidenţa contabilă. Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total de aproape 19 miliarde lei vechi, din care 4,6 miliarde lei vechi este paguba adusă bugetului de stat. Procurorii au vrut să dispună sechestru, dar nu au găsit bunuri pe numele inculpaţilor. Decizia de acum a tribunalului vizează, însă, şi veniturile pe care inculpaţii le-ar putea obţine, în aşa fel încât cei păcăliţi să-şi poată recupera măcar o parte din pierderi. Dar, deocamdată, doar Liviu Rusu are un autoturism pe numele lui.

După ce la începutul anului 2009 inculpaţii au fost trimişi în judecată, instanţa a decis la finele aceluiaşi an refacerea urmăririi penale întrucât se conturau un prejudiciu mai mare şi infracţiuni mult mai grave. Cauza a ajuns să fie instrumentată de DIICOT Neamţ, care în 2011 a dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Era vorba despre Cristinel Chifan, un cunoscut escroc cu numeroase afaceri penale de aceeaşi factură, de Liviu Rusu şi de Cătălin Cojocariu (acesta prieten bun cu Chifan). Dar şi de Stelian Pascal (62 de ani), din Piatra Neamţ, care a fost acuzat de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a acceptat să păstreze, pe parcursul urmăririi penale, actele firmelor principalilor inculpaţi şi a falsificat o împuternicire prin care a obţinut de la Inspecţia Silvică Neamţ formulare cu regim special pentru circulaţia materialului lemnos. De asemenea, Mugurel Chitic şi Ioan Savin Ciobanu au fost acuzaţi că pentru sume modice de bani au făcut diverse „servicii” pentru gruparea condusă de Liviu Rusu, ei fiind acum condamnaţi pentru înşelăciune cu file CEC emise fără drept şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosar au fost 70 de martori şi 23 de părţi civile, firme din Oradea, Braşov, Galaţi, Bucureşti, Bacău, Cluj, Teleorman şi Neamţ.

Cristina Iordache