*Cele mai multe sancțiuni au fost date de polițiști pentru exces de viteză și nefolosirea centurii
Acțiunea TRUCK & BUS derulată de polițiștii Serviciului Rutier Neamț sub coordonarea Organizației Polițiilor Rutiere Europene TISPOL în cursul săptămânii trecute s-a încheiat cu aplicarea a 344 de amenzi transportatorilor de mărfuri și celor de persoane.
Verificările au avut ca scop reducerea accidentelor rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și de mărfuri. „În cadrul acestei acțiuni, au fost controlate 276 de autovehicule în regim de transport marfă și au fost aplicate 241 de sancțiuni contravenționale, din care 69 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 46 pentru nefolosirea centurii de siguranță, 20 pentru defecțiuni tehnice, 19 pentru nerespectarea capacității de încărcare, 7 pentru nereguli privind documentele conducător auto/vehicul/operator transport, 4 pentru neregulile privind tahograful și timpii de odihnă, iar 76 pentru alte abateri“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.
Săptămâna trecută au fost oprite și verificate 205 autovehicule în regim de transport public de persoane, fiind aplicate 103 amenzi. Dintre acestea, 30 pentru nefolosirea centurii de siguranță, 11 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 9 pentru defecțiuni tehnice, 4 pentru nereguli privind documentele conducător auto/vehicul/operator transport și 49 pentru alte abateri.
La nivel național, au fost verificate 33.437 de autovehicule, dintre care 12.623 de autovehicule destinate transportului de persoane și 20.814 autovehicule destinate transportului de marfă. În urma controalelor, polițiștii au aplicat 9.922 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2.790 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane și 7.132 celor care efectuau transport de marfă.
Transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 345 de amenzi pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 15 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 672 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 26 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 8 pentru utilizarea incorectă a acestuia. Au mai fost aplicate acestora 50 de sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 216 pentru defecțiuni tehnice, 59 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 202 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 162 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului și 34 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 6 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.
Transportatorilor de mărfuri li s-au aplicat 973 de amenzi pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.511 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 195 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 65 pentru intervenții neautorizate asupra acestora și 150 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă. De asemenea, 594 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 89 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată sub 12,5 tone, 66 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 12,5 tone și 35 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor. Transportatorii de mărfuri au fost amendați (457) pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 228 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 64 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 6 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.
În 32 de cazuri în care transportul se desfășura în mod ilegal (lipsa documentelor de autorizare), polițiștii au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.
Cristina IORDACHE