Administratorii unei firme bucureştene sunt cercetaţi penal pentru că au folosit 34 de persoane în activitatea de pază derulată în judeţul Neamţ fără să li se fi încheiat contracte individuale de muncă în prealabil. Într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române se arată reprezentanţii societăţii cu sediul în Bucureşti „s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 264, alin. 3 din Legea nr. 53/2003 (n.n. – codul muncii). Aceştia nu ar fi întocmit, în formă scrisă, contracte individuale de muncă la 34 de persoane care executau serviciul de pază în cadrul unei societăţi de pază din judeţul Neamţ”. Se pare că este vorba despre firma Rosegur SA, care a asigurat paza la societatea Mittal Steel SA din Roman.
Potrivit codului muncii, folosirea personalului fără formel legale este infracţiune în anumite condiţii. „De la cinci persoane în sus depistate a munci fără a avea încheiate contracte individuale de muncă se întocmeşte sesizare penală la organele abilitate a face cercetările în astfel de fapte” a declarat juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.
Societatea a fost depistată într-o acţiune de nivel naţional derulată în perioada 25 februarie – 30 iunie de Poliţia Română, prin structurile de specialitate ale Direcţiei de Ordine Publică, prin care a coordonat un control privind respectarea prevederilor legale în domeniu, de către serviciile de pază. „În acest sens, poliţiştii au verificat 722 de societăţi, 167 de puncte de lucru ale acestora şi 8.187 obiective asigurate cu agenţi de pază. În acţiunile de control au fost angrenaţi peste 6.000 de poliţişti, dintre care peste 4.800 de ordine publică şi 1.150 de investigare a fraudelor, fiind cooptaţi şi inspectori din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi comisari ai Gărzii Financiare”. Cu această ocazie, au fost constatate 271 de infracţiuni, dintre care 185 de infracţiuni de evaziune fiscală, cele mai multe privind reţinerea şi nevărsarea la buget a sumelor cu reţinere la sursă, alte 7 cazuri de împiedicarea verificărilor fiscale şi 29 de infracţiuni la legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor pentru desfăşurarea activităţilor fără licenţă valabilă, precum şi 9 infracţiuni prevăzute de Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. „Au fost întocmite 237 dosare penale pentru factorii responsabili din cadrul societăţilor specializate de pază. Prejudiciul estimat se ridică la 25.200.000 de lei. S-au solicitat verificări la Inspectoratele Teritoriale de Muncă pentru 22.191 persoane. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.498 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 1.600.000 de lei, dintre care 1.281 la regimul pazei”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Cristina IORDACHE