31 de nemţeni cu gura schimonosită de cancer

01/11/2017

* Medicii stomatologi, rugaţi să trimită la spital orice suspiciune de tumoră
Viaţa s-a schimbat complet în ultimul an pentru 31 de nemţeni, aceştia fiind diagnosticaţi cu neoplasm la nivelul gurii. Cancerul oral “muşcă” şi schimonoseşte, în fiecare an, în jur de 500 de români, 40% dintre cazuri fiind neoperabile. Cu prilejul Zilei Mondiale de Prevenire a Cancerului Oral, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că cele mai multe neoplasme sunt diagnosticate în faze avansate, cu o rată de supravieţuire scăzută.
“Suntem îngrijoraţi de numărul tot mai mare de cazuri de cancer oral, de aceea rugăm colegii din cabinetele stomatologice să trimită în clinicile de chirurgie oro-maxilo-facială orice suspiciune de boală oncologică. De asemenea, orice om care sesizează o anomalie orală, o tumoră la buza limbii, planşeu, val palatin (partea moale a cerului gurii-n.r.), trebuie să meargă la spital, pentru că aceste tumori sunt la vedere. De multe ori cazurile care ajung la spital sunt atât de grave încât o tumoră acoperă integral o buză sau ambele buze, ori limba”, a transmis, printr-un comunicat de presă, prof. dr. Alexandru Bucur, şeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facilală din Bucureşti.
Potrivit informaţiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, cele mai multe cazuri noi de cancer oral diagnosticate anul trecut, în judeţul nostru, au avut localizare la nivelul limbii, situaţie în care s-au aflat 14 pacienţi, în 9 dintre cazuri tumora fiind depistată la baza limbii. Alţi 7 nemţeni au primit vestea terifiantă că au gingiile “mâncate” de cancer, 3 s-au pomenit cu neoplasm la planşeul gurii, iar unul la nivelul palatului. De asemenea, au fost diagnosticate 4 cazuri de cancer la nivelul glandei parotide şi altele două la glandele salivare. Doctorii spun că primele semne de întrebare trebuie să apară fie la dureri persistente, fie atunci când, prin palpare, se identifică formaţiuni nodulare. Urmează examenul paraclinic, respectiv ecografia zonei unde a apărut nodulul, acest examen fiind suficient pentru identificarea tumorilor de mici dimensiuni. Pentru tumorile mari se preferă computer-tomograf sau RMN, pentru că acestea furnizează informaţii mai detaliate cu privire la extindere şi localizare. Odată confirmat diagnosticul, este recomandată intervenţia chirurgicală cât mai rapidă, deoarece cu cât dimensiunile tumorii sunt mai mici, cu atât rezecţia va fi mai uşoară, iar funcţia organului afectat ar putea fi păstrată. În caz contrar, soluţiile terapeutice sunt limitate.
Între 26 şi 27 octombrie, specialiştii Secţiei Clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Bucureşti au acordat consultaţii fără bilet de trimitere. La o campanile similar, derulată în vară, s-au prezentat la consult 104 persoane, iar medicii au identificat 12 cazuri de leziuni premaligne şi maligne, ceea ce reprezintă 11,53% din totalul prezentărilor. Doi pacienţi au intrat deja în programul de tratament, urmând ca şi ceilalţi zece să facă acelaşi lucru în perioada următoare.
Geanina NICORESCU