3.617 liceeni în „focul“ Bacalaureatului

BAC (2)La sesiunea de Bacalaureat din acest an sunt înscriși 3.617 absolvenți din Neamț, dintre care 3.227 au terminat studiile anul acesta și 390 provin din seriile anterioare.

Probele de examen sunt în funcție de specializări și de opțiunile elevilor. Astfel, la proba de limba și literatura română, care se desfășoară astăzi, 4 iulie 2016, s-au înscris 3.405 elevi, la matematică sunt 2.469 de candidați, la istorie sunt 923 de elevi, la biologie sunt 1.325 de înscriși, la fizică sunt 144 de elevi, la chimie sunt 146 de elevi, pentru geografie au optat 1.167 de absolvenți, 325 de elevi susțin bacalaureatul la logică, la psihologie sunt 27 de înscriși, 24 de elevi susțin proba la economie, 7 sunt înscriși pentru filozofie, 55 la sociologie și la informatică sunt 210 absolvenți.

*Centre de examen în Neamț

Centrele unde se susține Bacalaureatul sunt, anul acesta, 12, dintre care la două unități sunt organizate subcomisii și într-una este centrul de evaluare. Cei mai mulți dintre liceeni vor da probele la sediul Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț (395 de elevi), la Colegiul Național „Roman Vodă“ din Roman (388 de elevi) și cu subcomisie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ din Săbăoani.

La Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț sunt arondați 358 de elevi, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamț sunt 356 de elevi, la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț sunt arondați 300 de elevi, iar la Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț sunt 220 de elevi arondați. La Roman sunt organizate centre de examen la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ cu 218 elevi, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ cu 246 de elevi și la Colegiul Tehnic „Danubiana“ cu 204 de elevi. La Bicaz, centrul este organizat la Liceul „Carol I“ (282 de elevi) și cu subcomisia la Liceul „Mihail Sadoveanu“ din Borca. La Târgu Neamț sunt două centre, unul la Liceul „Vasile Conta“ (cu 343 de candidați) și la Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ (cu 307 elevi).

Conform regulamentului, un absolvent de liceu este declarat promovat la examenul maturității dacă susține toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, dacă susține toate probele scrise și obține cel puțin nota 5 la fiecare, dacă obține o medie de minim 6 la probele scrise.

*Reguli în timpul Bac-ului

Pentru a nu risca să fie eliminați sau să nu fie primiți la examen, elevii trebuie să cunoască și să respecte regulile obligatorii stabilite.

Mai întâi, la intrarea în sală, fiecare candidat semnează un proces-verbal în care menționează faptul că știe ce riscă dacă va copia sau va încerca să copieze, și-anume vor fi eliminați și vor trebui să aștepte două sesiuni până vor fi din nou admiși pentru Bacalaureat. În sală, elevii nu au voie cu poșete, ghiozdane etc., cu manuale, memoratoare, dicționare, culegeri etc., telefoane mobile, căști, calculatoare etc., iar obiectele personale trebuie să fie lăsate într-un alt spațiu, altfel riscă să nu fie primiți la examen.

Este interzis orice fel de comunicare în timpul examenului, schimbul de foi sau notițe, altfel elevul riscă să fie eliminat din sală și nu mai poate participa la probele următoare ale bacalaureatului, iar în sesiunile următoare nu li se vor recunoaște notele obținute la probele susținute înainte de eliminare (inclusiv la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale) și, în plus, nu mai are dreptul să participe la următoarele două sesiuni de bac.

În metodologia de examen se prevede ca membrii comisiei din centrul de examen să verifice, aleatoriu, înregistrările audio-video din sălile unde se susține examenul, la încheierea probei scrise, iar dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori există astfel de sesizări, verificarea să fie făcută la înregistrările din toate sălile centrului. Fiecare centru de examen are un responsabil cu activitatea de monitorizare audio-video, care provine de la altă unitate școlară. (C.I.)

Calendarul probelor de bacalaureat:

– 4 iulie 2016 – limba și literatura română (proba E)a) – proba scrisă)
– 5 iulie 2016 – limba și literatura maternă (proba E)b) – proba scrisă)
– 6 iulie 2016 – proba obligatorie a profilului (proba E)c) – proba scrisă)
– 8 iulie 2016 – proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d) – proba scrisă)
– 12 iulie 2016 – afișarea rezultatelor (până la ora 16)
– 12 iulie 2016  – depunerea contestațiilor (orele 16-20)
– 13-15 iulie 2016 – rezolvarea contestațiilor
– 16 iulie 2016 – afișarea rezultatelor finale