25 de ani de la Revoluția Română, aniversați la Piatra Neamț

DSC_7616* Slujba religioasă a fost oficiată de IPS Teofan și un sobor de preoți

* În Piața Tricolorului s-au adunat deopotrivă oficialități, reprezentanți ai asociațiilor revoluționarilor și cetățeni ai municipiului Piatra Neamț

Luni, 22 decembrie, la Piatra Neamț, au fost comemorați eroii Revoluției din Decembrie 1989. În Piața Tricolorului au coborât toate oficialitățile locale și județene, iar comemorarea a debutat cu un ceremonial religios oficiat de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan și un sobor de preoți. Au urmat discursuri și mesajele pe care administrația de la Neamț a ținut să le transmită cu ocazia aniversării a 25 de ani de libertate, de când românii au avut curajul să intoneze, pentru prima oară, Deșteaptă-te române.

Ceremonia a continuat cu depunerea coroanelor de flori, în memoria eroilor Revoluției și s-a încheiat cu tradiționala defilare militară a cadrelor MAI și MapN.

”Aniversăm 25 ani de când regimul totalitar comunist a fost înlăturat prin voinţa românilor, care au învins frica şi au reuşit să răstoarne un sistem care se credea veşnic. Luna decembrie a anului 1989 a fost o lună fierbinte în istoria noastră. O pagină dureroasă care însă ne-a schimbat destinul, dar cu prețul jertfei a multe vieți omenești. Cei care s-au luptat pe baricadele Revoluției Române, cei care s-au implicat cu tot entuziasmul și tinerețea lor, au dorit o schimbare. Au vrut o țară democratică, deschisă, în care fiecare cetățean să fie liber.

Revoluţia Română a fost parte a unui proces istoric de mare întindere geografică, dacă ne gândim la toate evenimentele care au avut loc în Europa Centrală şi de Est, în acea perioadă. Revoluţia Română, începută în Timişoara, extinsă în Bucureşti şi în întreaga ţară, a fost cea mai radicală şi violentă, cu sacrificii umane, pentru înlăturarea vechiului regim. Aceasta a reprezentat  un moment de cotitură în istoria noastră naţională, a schimbat fizionomia societăţii româneşti, a deschis calea unor transformări profunde în plan politic, economic şi social.

Eroii Revoluţiei Române, ca şi cei care, în anii totalitarismului s-au opus oricărei forme de opresiune şi care au făcut din lupta pentru libertate şi democraţie un crez al vieţii lor, merită recunoştinţa noastră profundă şi aducerea aminte. Datoria noastră este să-i cinstim pe aceşti oameni, care au plătit cu sângele lor pentru libertatea de care ne bucurăm noi acum. Sacrificiul eroilor din decembrie 1989 nu trebuie uitat niciodată.

Poate cea mai mare răsplată pentru cei care, direct sau indirect, au fost efectiv în “linia întâi”, fie că sunt răniți ai revoluției, fie că sunt urmașii eroilor martiri, este să vadă o altă Românie în care omul nu mai este îngrădit, în care toți se simt acasă. Suntem liberi, gândim altfel și avem o viziune noua asupra viitorului. Fac parte din generația care la revoluție pășea în adolescență și care s-a maturizat într-o societate liberă. Să cinstim cum se cuvine eroii și martirii revoluției care au contribuit la victoria ei și să ne plecăm cu pioșenie fruntea în fața faptelor lor. Avem faţă de ei datoria morală de a „împinge” societatea înainte, de a face reformă, de a obţine progres, pentru ca sacrificiul de atunci să nu fi fost în zadar”, a spus prefectul județului Neamț, Ioan Vlad Anheluță.

”O rugăciune pentru cei care dintr-o pricină sau alta au dus dorul după liberatate. Dumnezeu să-i odihnească în pace. Iată au trecut atâția ani de atunci. Adunandu-ne, în Bucureşti, la Timișoara, la Iași, în Piatra Neamț sau în alte localități din țară la această oră, ne aducem, pe deoparte aminte de ei, pe de altă parte suntem chemați la un gând de responsabilizare, și personală și comunitară. În această zi, 22 decembrie, cei care avem responsabilități mai mari sau mai mici în viața cetății, pentru ca această comemorare să nu fie doar un ceremonial, un protocol, ci să fie un fapt real, este de neapărată trebuință astăzi, în mod deosebit, dar de-a lungul întregului an, să avem forța lăuntrică de a ane deschide spre duhul revoluției”, a spus IPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

”Prea multe nu cred că trebuie să spun după ceea ce a spus ÎPS doar am să amintesc curajul dovedit de colegii mei. Indiferent de ce am putea să facem, astăzi trebuie să fim împăciuitori şi să ne gândim la cei ce și-au dat viața. Toate acele lucruri petrecute ne aduc o amintire tristă deoarece punctul 8 de la Timișoara nu a fost respectat. Toate lucrurile întâmplate în decursul anilor când venim aici, comemorăm evenimentul, dar apoi rapid uităm oamenii care au avut curajul să dărâme regimul comunist, au avut curajul să iasă în stradă, și totodată, atunci, la 22 decembrie au avut curajul de a cânta pentru prima dată ”Deșteaptă-te române””, a spus Iulius Trapiel, președintele Asociației Revoluționarilor din Neamț.

IRINA ȘTEFĂNESCU

Foto: Mircea ALBU