22 de elevi selectați pentru etapa județeană a Olimpiadei de chimie

chimie*Școala Gimnazială din Gherăești a dat, anul trecut, cel mai bun olimpic din țară la proba practică

Aproape jumătate din cei 50 de elevi participanți la etapa locală a Olimpiadei de chimie 2016 pentru elevii din clasa a VIII-a din județ au fost selectați pentru următoarea etapă.

Subiectul la faza pe școală a fost propus de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț în baza propunerilor cadrelor didactice din județ și cu un grad de dificultate mare, ținând cont că marea majoritate a candidaților participă la pregătire prin Centrul de Excelență Neamț. Etapa județeană a Olimpiadei de chimie se va desfășura la Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț, în data de 27 februarie 2016. După concursul din 31 ianuarie 2016 au fost selectați 3 elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri“ Roman, câte un elev de la Școala Gimnazială „Al.I. Cuza“, Școala Gimnazială Gherăești, Liceul Tehnologic Adjudeni, Școala Gimnazială „Grigore Ghica Vodă“, de la structura Dumbrava a Școlii Gimnaziale Timișești, Liceul Tehnologic Oglinzi, Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau“ Vânători, Liceul Petricani, câte un concurent de la școlile gimnaziale „Elena Cuza“, Tazlău, Zănești, Săvinești, „Daniela Cuciuc“ Piatra Neamț, Colegiul Național  de Informatică, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ și câte doi elevi de la Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială Nr.2. Nu s-au prezentat competitori din zona Bicaz.

Trebuie subliniat că, în anii trecuți, elevii din județul Neamț s-au făcut remarcați pe plan național și internațional, prin rezultate remarcabile. La etapa națională a Olimpiadei de chimie de la Galați, susținută în perioada 5-11 aprilie 2015, 5 elevi din județul Neamț au obținut mențiuni speciale și o elevă a fost premiată cu mențiune MECS – medalie de argint la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară. La etapa națională a Concursului „Raluca Ripan“, care a avut loc la Constanța, în iunie 2015, elevii nemțeni au fost răsplătiți cu 3 mențiuni speciale, iar elevii nemțeni calificați la etapa națională a Concursului de chimie „Petru Poni“ din mai 2015, de la Drobeta Turnu-Severin, au primit două mențiuni speciale și o mențiune MECS. Nu în ultimul rând, elevii cu rezultate excepționale la chimie s-au evidențiat și la etapa națională a Concursului Impuls Perpetuum pentru clasele VI-VIII, de la Târgu Jiu, din iulie 2015: Roxana Adela Enășoaia de la Școala Gimnazială Gherăești a obținut premiul II și premiul pentru cel mai mare punctaj la proba practică (pregătit de profesorii Lucica Burcă la fizică și Cecilia Tihulcă la chimie), iar Emanuel Sergiu Blaj, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani a primit mențiune MECS (profesori îndrumători Angela Vacaru la fizică  și Anișoara Scârlat la chimie).

„În data de 30 ianuarie 2016 a avut loc premierea și recunoașterea performanțelor internaționale și naționale ale disciplinei în anul 2015, organizată la Colegiul Național «Calistrat Hogaș» Piatra Neamț, unitate care de altfel găzduiește activitățile de pregătire la chimie în cadrul Centrului de Excelență. La momentul bilanțului, în prezența doamnei Carmen Corlățeanu, director al Centrului de Excelență Neamț, au primit diplome de excelență 14 elevi și 12 profesori îndrumători. În festivitatea de premiere și recunoaștere a performanțelor elevilor și dascălilor nemțeni s-a implicat, în colaborare cu ISJ Neamț, și Asociația non-guvernamentală CHIM, o asociație a profesorilor de chimie din învățământul preuniversitar din județul Neamț, care susține excelența prin programe și activități specifice. În anul 2013 asociația a organizat și susținut material, uman și spiritual Olimpiada Națională de Chimie“, a subliniat prof. Ioana Moga-Tudoran, inspector școlar în cadrul ISJ Neamț.

Geanina NICORESCU