22 de ani de rugby în Piatra Neamţ

rc venus in 2006

Rugby
Rugby Club Venus Temad Piatra Neamţ a împlinit pe data de întâi noiembrie, 22 de ani de la înfiinţare, iar antrenorul Eusebiu Popa ne-a trecut în revistă o scurtă radiografie a acestei perioade, cu suişuri dar şi cu coborâşuri.
R: Eusebiu, cum au fost cei 22 de ani?
E.P: Aş putea spune că sunt amintiri plăcute. Pe întâi noiembrie, 1991, am înfiinţat clubul de rugby, fundaţia de tineret cum era înainte, am pornit la drum, am început cu copii, cu juniori, chiar cu unii dintre foştii mei elevi m-am întâlnit în Bucureşti, acum joacă la o echipă de old-boys, Arlechinii. Mai am jucători prin ţară, care s-au lăsat de rugby, dar e o mare plăcere pentru mine să mă reântâlnesc cu ei. Din 1996 am înfiinţat şi rugby feminin, fiind prima echipa din ţară de rugby fete, înfiinţată oficial. Au mai fost încercări înainte de 96, cluburi care au vrut să facă rugby feminin, dar nimic oficial, noi am fost primii.
R: Performanţe în această perioadă?
E.P: Sunt multe, cred că mi-ar trebui o zi întreagă să îmi amintesc toate performanţele. Cele mai importante, campion naţional, 2005, 2006, la rugby feminin. La băieţi am mai obţinut titlul de campioni, la pitici, în 1995, la Mangalia. Am avut pe mână generaţii fantastice, dar la noi în Piatra Neamţ o mare problemă au fost terenurile oficiale, o perioadă, şi cu fetele, meciurile de acasă le jucam pe terenurile de la Paşcani, pentru că nu aveam posibilitatea să organizăm meciuri de rugby în 15, când jucam atunci.
R: Au fost şi partide sau turnee internaţionale?
E.P: Am avut şi participări internaţionale, la băieţi în 1994, 1996, 2002 la Rovigo, în Italia, la trofeul Aldo Milani, unde suntem cluburi înfrăţite cu clubul Aldo Milani. Am fost cu echipa de fete, în 2000, în Olanda, unde am obţinut locurile 3 şi 4 la Heineken Rugby Seven, Amsterdam. Atunci a fost cea mai bună participare internaţională din România, cu o echipă nou înfiinţată, deja aveam doar patru ani de rugby şi am jucat afară. Au mai fost participări la loturile naţionale, am avut foarte multe sportive care au participat la lotul naţional de rugby în 15 şi 7, senioare, eu am fost şi antrenor şi manager la lot. Îs ani foarte mulţi şi frumoşi în spate, de rugby.
R: Ai în acest moment susţinere pentru a cotinua acest sport, după 22 de ani?
E.P: Da, pentru că din 2016, rugbyul masculin şi feminin, în 7, este sport olimpic. Putem spune că de acum este cu adevărat înaltă performanţă, numai că la noi federaţia mai puţin s-a implicat. Chiar şi la acest ultim turneu din capitală, la festivitatea de premiere, unde s-au decernat medaliile, au participat doar cei de la comisia de competiţii şi cei care se ocupă cu partea oficială la meciuri, în rest nimeni şi nimic. A fost doar şeful compartimentului competiţii din federeaţie, în rest, secretar general, preşedinte de federaţie, nimic.