La Mulți Ani tuturor nemțenilor, dar și celor care sunt aproape de sportul de toate categoriile din România. Am ajuns cu bine și în noul an, 2016, după ce am petrecut cu toții sfintele sărbători de iarnă și trecerea dintre ani alături de de cei dragi. Am început 2016, un an care se anunță unul foarte important pentru sportul românesc în general, dar și pentru cel nemțean în special.
Pe plan mondial
Fără doar și poate, cel mai mare eveniment sportiv al anului 2016 pe plan mondial va fi Jocurile Olimpice de vară, de la Rio de Janeiro, care se vor desfășura în perioada 5-21 august. Pentru prima dată în istorie, cel mai mare eveniment sportiv al lumii a fost atribuit unei reprezentante din America de Sud, în speță Brazilia, cea mai mare țară din acest continent, care în urmă cu 2 ani, în 2014, a avut privilegiul să organizeze și Campionatul Mondial de fotbal. În „țara cafelei“, părerile sunt împărțite în ceea ce privește organizarea unui asemenea mare eveniment, în condițiile în care unii spun că țara este prea săracă pentru a putea găzdui un asemenea concurs major, iar banii trebuiau alocați către alte domenii de activitate interne, însă alții au salutat decizia luată de CIO și spun că Brazilia se va face cunoscută în lume prin aceste Jocuri Olimpice moderne. Ajunsă la cea de-a 31-a ediție, Olimpiada de la Rio va aduna la start peste 10000 de sportivi din 206 țări, care se vor întrece la 28 de sporturi și 41 de discipline, atât la echipe, cât și la individual. Față de edițiile anterioare, România va avea o delegație mai mică, în cel mai bun caz de 80 de sportivi, dacă și echipa feminină de handbal va obține biletele pentru Rio. Tricolorele au șanse mari să meargă în Brazilia, deoarece locul 3 ocupat la ultimul Campionat Mondial din Danemarca le permite să organizeze în România un turneu preolimpic. Fără fetele de la handbal, România va avea o delegație de 65 de sportivi, față de 105 câți au fost prezenți la ediția trecută de la Londra. Până acum, 27 de sportivi români au obținut baremul și implicit calificarea la Jocurile Olimpice din Brazilia, Marius Ionescu, Marius Cocioran, Mihai Donisan, Marian Oprea, Andrei Gag, Bianca Răzor, Florina Pierdevară, Claudia Ștef și Alina Rotaru, la atletism, Mihai Nistor, la box, Marian Drăgulescu, la gimnastică, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruș Gavrilă, Roxana Borhași Elena Meroniac, la kaiac-canoe, Cristina Grigoraș, Laura Popa, Cristi Pârghie, George Palamariu, DragoșAicoboaie, AdrinDămâi, Marius Cozmiucși Andrei Gontaru, la canotaj, Robert Glință, la natație, și Alin Ciurariu, la lupte.
Alți sportivi au însă șanse ca în 2016 să își îndeplinească baremele și să meargă în Brazilia. Cele mai mari așteptări sunt de la echipa feminină de gimnastică, care se va bate pentru unul din cele 4 locuri rămase libere cu Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Coreea și Elveția. La masculin, Marian Drăgulescu și ceilalți colegi se vor bate cu Germania, Franța, Olanda, Ucraina, Spania, Canada și Belarus.
Șanse mari să meargă la Rio le au și jucătorii de tenis, Simona Halep, la simplu, respectiv Horia Tecăuși Florin Megea, la dublu, aceștia urmând să afle dacă vor fi prezenți în Brazilia după turneul de grand slam de la Roland Garros. Campioana europeană la tenis de masă, Elisabeta Samara, va afla și ea la începutul acestui an confirmarea participării olimpice, iar sportivii de la scrimă, unde România are pretenții la medalii, vor ști în luna aprilie dacă vor obține biletele. România are șanse mari să fie prezentă în Brazilia și cu alți sportivi în probele de judo, tir, natație sau atletism.
Așadar, în perioada următoare vom ști care va fi delegația completă a României pentru marele eveniment sportiv din luna august și vom vedea câte medalii va reuși să cucerească. În 2012, la Londra, țara noastră, cu o delegație de 105 sportivi, a cucerit 9 medalii, dintre care două de aur, 5 de argint și două de bronz. Cel mai bun bilanț a fost realizat la Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney, când România, care a fost prezentă cu 156 de sportivi, a obținut numai puțin de 25 de medalii, dintre care 11 de aur, 6 de argint și 8 de bronz, iar în clasamentul final pe medalii ne-am situat pe un onorabil loc 11.
Pe plan european
Al doilea mare eveniment sportiv al acestui an este Campionatul European de Fotbal, ajuns la cea de-a 15-a ediție, care se va desfășura între 10 iunie și 10 iulie în Franța. După o pauză de 8 ani de zile, România a obținut din nou calificarea la turneul final, după ce s-a situat pe locul 2 în grupă, în spatele surprizei, Irlanda de Nord. În urma tragerii la sorți, de la finele anului trecut, Rațși compania au fost repartizați în grupa A, alături de țara gazdă, Franța, Elveția și Albania. Elevii lui Anghel Iordănescu au astfel privilegiul să deschidă acest european în meciul contra țării gazdă, care va avea loc pe data de 10 iunie, la Paris. Tricolorii vor disputa al doilea meci, tot la Paris, pe 15 iunie, cu Elveția, pentru ca pe data de 19 iunie să joace la Lyon cu Albania. Pentru prima dată în istorie, Campionatul European va avea la start 24 de echipe, față de numai 16 la ediția precedentă, din Polonia și Ucraina, și față de numai 4 la prima ediție, care a avut loc tot în Franța în anul 1960. La ultimul european la care a participat, cel din 2008 din Austria și Elveția, țara noastră a făcut parte dintr-o grupă foarte dificilă, cu Italia, Franța și Olanda. A remizat cu Franța și Italia, a pierdut cu 0-2 în fața Olandei și a ratat calificarea în fazele superioare ale competiției. Vom vedea ce va fi la vară în Franța, însă sperăm ca tricolorii să aibă un parcurs cât mai lung. Tot la capitolul fotbal, România va începe în toamnă și meciurile din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Tricolorii vor susține 4 jocuri în acest an, acasă cu Muntenegru și Polonia, și în deplasare cu Armenia și Kazahstan.
Pe plan național
Pe plan național, principala prioritate o reprezintă calificarea a cât mai mulți sportivi la Jocurile Olimpice. România va organiza mai multe competiții la sporturile individuale, și se vor disputa meciurile din retur, în campionatele de fotbal, baschet, handbal, volei sau rugby. La fotbal se dorește o nouă prezență a unei echipe românești în grupele Ligii Campionilor, iar la tenis se speră ca Simona Halep, una dintre cele mai talentate sportive din România în ultimii ani, să câștige în premieră un turneu de grand slam. Prima ocazie se ivește peste aproximativ două săptămâni, când va avea loc turneul din Australia, de la Melbourne.
Pe plan județean
La nivel de județ, poate cea mai mare ambiție este calificarea atletei Lenuța Burueană, la JO de la Rio, în una din cele două probe care au consacrat-o, aruncarea discului sau a greutății. Deși încă destul de tânără, sportiva de la CS Ceahlăul are o șansă importantă să obțină baremul, însă totul va depinde de pregătirea pe care o va avea și de forma sportivă la concursurile de calificare. Antrenorul Dan Cojocaru a precizat că baremul este unul destul de mare pentru eleva sa, însă nu imposibil de realizat. De asemenea, o altă atletă din județul Neamț, Bianca Perie, vrea să obțină biletele pentru JO, în proba de aruncare a ciocanului. Originară de la Roman, Bianca Perie trebuie să își recapete forma sportivă după ce anul trecut a născut. Ea a participat de două ori la Jocurile Olimpice, este unica cvadruplă campioană mondială de juniori din sportul românescși trebuie să arunce 71 de metri pentru a putea fi prezentă în Brazilia. Recordul personal este de 73,52 metri. La sporturile de echipă, sperăm ca fotbaliștii de la Ceahlăul și voleibaliștii de la VCM LPS să se salveze de la retrogradare, handbalistele de la HCM Roman să aibă un parcurs cât mai lung în Cupa EHF și o clasare bună în campionat, să fie bani la toate sporturile de echipă, atât la seniori cât și la tineret, și să avem cât mai mulți campioni naționali la sporturile individuale. Le urăm la toți mult succes și multă putere de muncă.