2016, an aniversar la Clubul Ecvestru Piatra Neamț  

 

2016 se anunță un an foarte important și aniversar pentru Clubul Ecvestru din Piatra Neamț. Motivul principal: se împlinesc 30 de ani de la înființarea bazei hipice din Piatra Neamț, bază care ulterior a primit numele celui care a contribuit decisiv la nașterea echitației în Piatra Neamț, colonelul Virgil Bărbuceanu. Complexul sportiv din ștrandul Tineretului a fost dat în folosință în vara anului 1986, iar primul concurs organizat la Piatra Neamț, unu cu caracter naționale, a avut loc chiar în acel an și a fost prezentat de unul dintre cei mai mari comentatori sportivi ai României, Cristian Țopescu. Până la revoluție, adică în anul 1989, bazei hipice i s-au adăugat noi îmbunătățiri și utilități, iar Federația Ecvestră Română a decis atunci ca ea să intre și în circuitul internațional, deoarece dispunea de toate condițiile pentru a găzdui și competiții de nivel european. Astfel, FER și Federația Ecvestră Internațională a decis ca în anul 1989, la Piatra Neamț să aibă loc primul concurs internațional de călărie, mai exact Jocurile Balcanice la sărituri peste obstacole și dresaj, unde au fost prezente toate echipele din această zonă a Europei. După revoluție s-a vrut demolarea bazei hipice însă, datorită unor oameni iubitori ai acestui sport, complexul sportiv a rămas în picioare, ba chia mai mult el a fost modernizat, iar în anul 1991, FEI a hotărât la ca Piatra Neamț să se desfășoare prima etapă din Cupa Mondială la sărituri peste obstacole, mai întâi Cupa Volvo și trofeul Dunhill, iar ulterior Cupa Samsung. Etapele de Cupă Mondială s-au organizat la Piatra Neamț timp de 7 ani consecutiv, din 1991 și până în anul 1997. A urmat o pauză în ceea ce privește concursurile europene, însă ulterior, baza hipică a intrat din nou în circuitul internațional până în anul 2009 când, din cauza problemelor financiare, aceste competiții au fost întrerupte.

Până în anul 2009, baza hipică Virgil Bărbuceanu a găzduit 15 etape de Cupă Mondială, două Balcaniade și foarte multe competiții naționale la toate categoriile de vârstă. „Sunt 30 de ani foarte frumoși –și cu bune,și cu rele –, iar în această perioadă, în baza noastră au fost prezenți cei mai mari călăreți din România, dar și sportivi din străinătate care s-au întrecut la etapele de Cupă Mondială. Tot la clubul nostru s-au format o serie de sportivi valoroși, care au ajuns să reprezinte România la competițiile internaționale, toți aceștia ieșind din mâna maestrului Virgil Bărbuceanu, cel care a știut se le inoculeze tainele acestui sport. Îmi doresc ca baza hipică să aibă o viață cât mai lungă, iar cei care vor conduce destinele acestui club să ducă mai departe tradiția frumoasă care s-a născut în anul 1986 la Piatra Neamț“, a spus Costache Lupu, președintele Clubului Ecvestru.

 

Concurs internațional la Piatra Neamț în 2016

 

Pentru că este an aniversar, toate activitățile organizate de Clubul Ecvestru și găzduite de baza hipică Virgil Bărbuceanu în 2016 se vor desfășura sub semnul împlinirii a 30 de ani de existență. Pe lângă competițiile devenite tradiționale în ultimii ani, în acest an se dorește ca la Piatra Neamț să se desfășoare și un concurs internațional, neoficial, la sărituri peste obstacole, unde au fost invitate echipe din Bulgaria, Ungaria, Turcia, Ucraina, Moldova și posibil Franța. Competiția va avea loc în perioada 10-14 august, atunci când la Piatra Neamț se va desfășura finala campionatului național la sărituri peste obstacole, pentru categoriile B,C,D,E și F, a 12-a ediție a Trofeului Virgil Bărbuceanu și Cupa TCE 3 Brazi, ajunsă la cea de-a opta ediție. Sportivii din străinătate vor concura la Trofeul Virgil Bărbuceanu și la Cupa TCE 3 Brazi și există posibilitate să se organizeze și o probă specială, dedicată celor mai valoroși participanți. Concursul va fi unul neoficial, sportivii nu vor puncta în clasamentul internațional, deoarece cererea FER a venit prea târziu, iar FEI a întocmit calendarul competițional încă din luna octombrie a anului trecut. Oricum, concursul din acest an se dorește a fi unul pregătitor pentru 2017, când Clubul Ecvestru și federația vor să organizeze o competiție internațională oficială la Piatra Neamț. „Ne-am bucura foarte mult să readucem municipiul Piatra Neamțși baza hipică în circuitul internațional, așa cum s-a întâmplat în anii trecut. Din punct de vedere al dotării stăm foarte bine, avem toate condițiile pentru a organiza un astfel de concurs, totul va depinde de aspectul financiar. Vrem ca concursul neoficial din acest an să fie un bun antrenament pentru noi pentru anul următor, când ne dorim să avem o competiție oficială“, a spus Costache Lupu.

Până la concursurile din 10-14 august, baza hipică pietreană va găzdui alte două mari evenimente hipice în această vară. În perioada 29 iunie-3 iulie vor avea loc concursurile din cadrul festivalului ecvestru „Stânca Șerbești“, o etapă de Grand Prix și întrecerile probelor de dresaj. Pe lângă concursurile din baza hipică, sportivii prezenți la aceste competiții vor fi prezenți și în comuna Ștefan cel Mare, unde vor lua parte la zilele comunei pe dealul de lângă stânca Șerbești. Între 7 și 10 iulie va avea loc ediția a 17-a a Cupei Municipiului Piatra Neamț, ediția a patra a Cupei Marsatși Cupa României la dresaj. La sfârșitul lunii august vor începe și cursurile școlii de echitație și implicit deschiderea anului competițional, eveniment marcat printr-un spectacol cultural-sportiv, unde vor participa sportivi din zona Moldovei și elevii de la o serie de unități de învățământ din județ.

 

Sprijin din partea autorităților locale și județene

 

Pentru organizarea tuturor acestor evenimente hipice legate de aniversarea a 30 de ani de la înființarea bazei hipice, Clubul Ecvestru din Piatra Neamț ar avea nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Din acest punct de vedere, clubul condus de Costache Lupu s-a adresat autorităților, CL Piatra Neamțși CJ Neamț, pentru a susține și sprijini financiar acest mare eveniment. Din punctul de vedere al celor de la clubul Ecvestru, ar fi nevoie de o susținere de un miliard de lei vechi de la CJ și 500.000 de lei vechi de la CL, iar restul banilor ar umra să vină de la FER și unitățile agricole din județ, care de-a lungul anilor sprijină activitatea hipică de la noi. „Le-am trimis celor două mari instituții, CJ și CL, programul nostru și ceea ce ne propunem pentru a marca acest mare eveniment, 30 de ani de călărie la Piatra Neamț, și sper să fim înțeleși și sprijiniți. Consiliul Local ne-a cam uitat în ultimii ani, nu am prea primit sprijin din partea lui, însă eu am convingerea și sunt încrezător că vom putea să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru a puncta așa cum trebuie acest mare eveniment. Vom avea sprijin și din partea sponsorilor și a societăților agricole din județ, care ne susțin necondiționat. Fără aportul lor nu ne-am fi putut desfășura activitatea și pe această cale le mulțumesc. Ne așteaptă un an important, dar greu, însă sper să găsim resursele necesare pentru a ne descurca“, a concluzionat Costache Lupu.