2014 – Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni

Lansarea oficială a noului calendar creştin ortodox

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a prezentat  calendarul creştin-ortodox pentru anul 2014. Dacă 2013 a fost anul închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena anul viitor va fi marcat ca fiind anul omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii). Ca un element de noutate absolută o constituie stabilirea unor date noi de sărbătorire a Familiei (11 mai), a părinţilor şi a copiilor (1 iunie), duminica închinată românilor emigranţi (17 august), o zi închinată rugăciunii pentru mediu (1 septembrie) şi ziua Bibliei (13 noiembrie).

„Menirea Bisericii este în mod principal aceea de a călăuzi lumea spre Împărăţia lui Dumnezeu, unde nimeni nu se însoară, nici nu se mărită, nimeni nu mai mănâncă din măncarea biologică, ci doar din cea teologică şi se împărtăşeşte din festinul euharistic, unde Se jertfeşte Însuşi „Mirele Bisericii”, Care se consumă şi nu se epuizează niciodată. Deci scopul principal al Bisericii este ceea ce a făcut Hristos: să înveţe, să sfinţească şi să conducă pe credincioşi către această Împărăţie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat 2014 ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română” a precizat în cuvântul introductiv PS Ioachim Băcăuanul îndemnând invitaţia să medităm mai mult şi mai profund la importanţa celor două taine –Pocăinţa şi Euharistia – în viaţa noastră.

Calendarul a fost lansat mai devreme decât în ceilalţi ani pentru a putea fi distribuit către toţi cei autorizaţi şi binecuvântaţi să-l comercializeze în speranţa descurajării apariţiei pe piaţa de profil a calendarelor contrafăcute şi distribuite fără acordul Bisericii.

Dan VASILIU