200 de liceeni din Moldova participă la „Străjerii Cetăţii”, ediţia a II-a

Activităţile cuprind atât momente artistice, cât şi dezbateri pe teme de larg interes

Între activităţi se numără şi marşul „Bucuria credinţei”

În jur de 200 de liceeni din judeţele Moldovei participă, în perioada 27 – 29 mai, la proiectul „Străjerii Cetăţii”, derulat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români – filiala Târgu Neamţ, în colaborare cu Protopopiatul Târgu Neamţ, Casa Culturii Târgu Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Târgu Neamţ, Fundaţia „Valea Ozanei” şi Fundaţia „Ion Creangă”.

Aflată la cea de-a II-a ediţie, manifestarea îşi propune reunirea tinerilor din filialele ATOR din eparhia Iaşilor, cărora li se alătură tineri din liceele târgnemţene, care vor dialoga despre „Cine şi ce mă ajută să îmi înving frica?”.

Activităţile au debutat ieri seară, la Casa Culturii din Târgu Neamț, cu festivitatea de deschidere și concertul de bun-venit susţinut de talente locale, împreună cu elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Astăzi, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica Sf. Nicolae din Târgu Neamţ, iar de la ora 10.30 vor fi prezenţi la Casa Culturii, unde va avea loc conferinţa „Rolul tânărului în cetate”, susţinută de părintele Bogdan Frăsilă, inspector misionar eparhial în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cu această ocazie, va avea loc și lansarea proiectului „Străjerii Cetății”, un proiect care își propune să dezvolte trupa de străjeri ai Cetăţii Neamţ înfiinţată în urmă cu un an.

De la ora 11.30, la Liceul „Vasile Conta” tinerii se vor organiza pe grupe de lucru, în cadrul unor sesiuni coordonate de preoți și profesori de religie.

„Participanţii la eveniment vor face un exerciţiu de curaj, încercând să afle de unde le vine frica şi ce anume îi ajută să o învingă și să meargă mai departe”, ne-a spus  părintele Gh. Marian Filip, coordonatorul ATOR Târgu Neamţ.

La sfârșitul sesiunilor, tinerii vor porni într-un pelerinaj la Cetatea Neamț și la obiectivele turistice din împrejurimi, participând apoi la o seară a talentelor, protagoniști fiind membrii filialelor ATOR.

Un marş al bucuriei şi credinţei

Programul de mâine va cuprinde participarea la Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica Sf. Haralambie,  urmată de marșul „Bucuria credinţei”, organizat prin centrul oraşului, pe traseul dintre Biserica Sf. Haralambie şi Colegiul Ştefan cel Mare. „Este un marș al bucuriei și un prilej pentru participanți de a-şi mărturisi credinţa creştină şi apartenenţa la neam”, a precizat părintele Gh. Marian Filip.

Asociaţia Tinerii Ortodocşi Români Târgu Neamţ a luat fiinţă în anul 2010, sub îndrumarea profesoarei Daniela Filip şi a părintelui Gh. Marian Filip, avându-l ca patron spiritual pe Cuviosul Paisie Velicicovski şi bucurându-se de binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Asociaţia reuneşte elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”  din Târgu Neamt şi ai Seminarului Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” , de la Mănăstirea Neamţ.

Irina NASTASIU