2% din lemnul Direcției Silvice Neamț  trece prin Holzindustrie Schweighofer

 

Politica firmei austriece în Neamț, reclamată la premier de un producător nemțean

Ieri,  mai multe organizații românești, ONG-uri, asociații, cu sprijinul unor organizații internaționale, au început o campanie pentru salvarea pădurilor din România, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa. 250 000ha din 322 000 ha păduri virgine existente în Europa (78%) se află în România, casa mai multor mamifere mari decât toate celelalte state europene combinate, cu excepția Rusiei, conform EIA și Greenpeace.

Vizată în această campanie este o  companie austriacă, Holzindustrie Schweighofer dominantă pe piața produselor din lemn în România.

De altfel, politica acestei companii a fost adusă în atenția primului ministru Victor Ponta de către un cunoscut om de afaceri din Neamț, producător de mobilă: ”În prezent, cea mai mare parte a materialului lemnos de pe piață este cumpărată de firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, iar pentru noi, producătorii de produse finite, prețurile de achiziție a materiei prime devin prohibitive”, se spune în memoriul producătorului nemțean.

Societatea nemțeană are aproape 300 de angajați și o cifră de afaceri de circa 800.000 euro pe lună, numai export.

”Prin politica agresivă realizată de firma Holzindustrie Schweighofer, în vederea achiziționării întregii cantități de masă lemnoasă de pe piață și distrugerii concurenței existente în prezent, ne confruntăm cu o creștere semnificativă a prețului masei lemnoase și imposibilitatea achiziționării acesteia în vederea realizării producției la export”.

În respectivul memoriu i se cerea premierului să țină cont la Legea Codului Silvic, de producătorii autohtoni.

De altfel, și producătorii de mobilă din Neamț afiliați la Asociației lor profesionale au cerut modificarea Codului Silvic astfel încât gigantul austriac să nu mai domine piața de profil.

Totuși, la Neamț, potrivit datelor furnizate, ieri, de Direcția Silvică, Holzindustrie Schweighofer a achiziționat, până la această dată 7777 mc de masă lemnoasă pe picior și 1011 de masă lemnoasă la drum auto. Purtătorul de cuvânt al DS Neamț a precizat, pentru Ziarul Ceahlăul, că Direcția Silvică Neamț exportă anual 725.000 de metri cubi de masă lemnoasă, ceea ce înseamnă că  firma austriacă, incluzând licitațiile din toamnă, nu contractează mai mult de 2 la sută”.

”Defrișarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între 2000 și 2011, perioadă care coincide cu începerea activitatii a trei companii austriece din domeniul prelucrării produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger și Kronospan. Modelul de afaceri al acestor societăți, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităților locale, tradițiilor și mediului, aceasta ignorând total conceptul de „dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la o aproximativ de 50 000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum”, se arată într-un comunicat de presă, remis de redacția noastră de Asociația Agora for Life.

În ultimii 25 de ani , 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o pagubă estimată la 5 miliarde de Euro. În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace Romania).

”În această săptămână, au fost trimise scrisori și emailuri către mai mulți dintre clienții Holzindustrie Schweighofer, informându-i ca prin menținerea relațiilor cu firma austriacă devin părtași indirecți la distrugerea comunităților românești, a modului de viață tradițional, părtași la pierderea a mii de locuri de muncă, precum și la defrișări masive.

Campania va continua cu proteste masive anunțate pentru data de 9 mai in mai multe orașe din țară și de peste hotare”, se mai arată în comunicat.

Mariana OLTEAN TUDOSE