195 de copii au fost încadraţi în grad de handicap, în luna februarie

copii cu handicapÎn cursul lunii februarie, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ a încadrat în grad de handicap un număr de 195 de copii cu dizabilităţi. La sfârşitul anului trecut, în evidenţele DGASPC Neamţ se aflau 2.243 de copii încadraţi într-un grad de handicap, aceştia având vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Cum se face încadrarea în grad de handicap a copilului

Părintele care suspectează o problemă de sănătate a copilului merge iniţial la medicul de familie. De acolo este îndrumat la medicul specialist care stabileşte diagnosticul. Pe baza certificatului medical, părintele sau reprezentantul legal se adresează Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, respectiv Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului, unde se face o evaluare pentru a se constata dacă boala se încadrează în criteriile legale.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile, se întocmeşte un dosar cu toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, se face evaluarea psihologică a copilului, dacă este cazul, ulterior dosarul ajungând la comisia pentru protecţia copilului într-un grad de handicap, care se întruneşte o dată la două săptămîni.  Se eliberează ulterior un certificat de încadrare în grad de handicap, se stabileşte un plan de recuperare, părinţii completând o cerere pentru a beneficia de drepturile legale.

Un copil cu handicap în grad accentuat beneficiază de alocaţie de stat dublă, plătită de AJPIS, în valoare de 84 de lei şi de buget complementar plătit de DGASPC Neamţ, în cuantum de 79 lei.

Copilul cu handicap mediu are dreptul la alocaţie dublă, de 84 de lei, achitată de AJPIS şi la un buget complementar în cuantum de 39 de lei.

Copilul cu handicap grav beneficiază de alocaţie  dublă, plătită de AJPIS, în valoare de 84 de lei şi buget complementar plătit de DGASPC în valoare de 106 lei.  De asemenea, copilul are dreptul la indemnizaţie lunară sau la asistent personal, suma prevăzută de lege fiind de 724 de lei. Banii sunt plătiţi de către primăriile de domiciliu.  Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA primeşte în plus şi o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice stabilite pentru consumul colectiv din spitale, care în acest moment este de 11 lei pe zi.

Educaţia copilului cu handicap

În cazul în care nu poate fi încadrat în învăţământul de masă, copilul cu dizabilităţi poate urma o formă de învăţământ special, includerea într-o asemenea unitate şcolară fiind făcută pe baza unui certificate de orientare şcolară emis de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

În judeţul Neamţ există patru unităţi de învăţămînt speciale: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Alexandru Roşca Piatra-Neamţ, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Roman, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Târgu Neamţ şi Liceul Tehnologic Ştefan cel Mare.

Irina NASTASIU