*Prejudiciul estimat de procurori din tăierea a circa 900 de arbori nemarcaţi atinge 360.000 lei
*Ancheta continuă faţă de primarul şi secretarul de Grinţieş
DIICOT Neamţ a finalizat ancheta şi, ieri, a trimis în judecată 18 persoane acuzate de defrişarea pădurilor din Grinţieş. Primii care au dat deja ochii cu instanţa au fost cei cinci arestaţi. Şeful de post de la Grinţieş, Valentin Todirică şi adjunctul lui, agentul Ştefan Măcărescu, pădurarul Paul Dumitrel Caraze precum şi gateriştii Benone Moroşanu şi Dumitru Galanton au rămas în continuare în arest, măsură confirmată tot ieri de Tribunalul Neamţ. Practic, acest dosar este abia prima parte din marea anchetă care a vizat destrămarea mafiei lemnului din zonă. Pentru alţi 17 învinuiţi, printre care şi primarul Vasile Alexandroaia şi secretarul primăriei Iosif Creţu, din Grinţieş, procurorii DIICOT Neamţ au decis să deschidă alt dosar şi să extindă cercetările pentru mai multe învinuiri.
*ANAF şi Direcţia Silvică formulează în instanţă pretenţiile civile
În procesul care a început ieri capetele de afiş sunt gateriştii Benone Moroşanu şi Dumitru Galanton. Aceştia sunt acuzaţi de a fi iniţiat asocierea infracţională în care i-au cooptat pe cei care trebuiau să asigure respectarea legilor – poliţişti şi pădurari, în scopul de a exploata pentru vânzare arbori valoroşi. Poliţiştii i-au ajutat, avertizându-i asupra controalelor, iar pădurarul le-a dat avize de însoţire a materialului lemnos falsificate. „Serviciile” le-au fost răsplătite din plin, cu mari cantităţi de lemn.
În rechizitoriul, care trece de 140 de pagini, sunt menţionate probele adunate, inclusiv cu ajutorul unor agenţi sub acoperire, care arată modul „haiducesc” în care oameni de afaceri, poliţişti, pădurari, şoferi, simpli tăietori de lemne au acţionat. „Defrişarea masivă a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră într-o perioadă de timp relativ scurtă, debitarea materialului lemnos rezultat şi transportul acestuia cu ajutorul unor formulare cu regim special întocmite în fals, putea fi realizată doar cu sprijinul pasiv ori activ al agenţilor de poliţie şi al pădurarului de sector, întrucât aceştia, deplasându-se aproape zilnic în zonă, aveau posibilitatea de a opri sau limita puternic activitatea infracţională a inculpaţilor M.B. şi G.D. (n.n. – Moroşanu Benone şi Galanton Dumitru). Aşa cum s-a arătat însă, atitudinea inculpaţilor T.V, M. Ş. şi C.P.D. (n.n – Todirică Valentin, Măcărescu Ştefan şi Caraze Paul Dumitrel) nu a fost numai de pasivitate, ci chiar de implicare activă în sprijinirea activităţilor infracţionale”, se arată în actul de inculpare.
Din verificările în teren şi din declaraţiile martorilor, au fost identificate 241 de cioate provenite din tăierile ilegale dispuse de Benone Moroşanu, însumând peste 82.000 lei prejudiciu, adică de 1.000 de ori mai mult decât valoarea medie a unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. În ce-l priveşte pe Dumitru Galanton, acesta a tăiat fără drept 644 de arbori, în valoare de aproape 280.000 lei, adică de 3.000 de ori mai mult decât preţul mediu pe metru cub de masă lemnoasă pe picior. Deocamdată, nici ANAF şi nici Direcţia Silvică Neamţ nu şi-au anunţat pretenţiile băneşti, dar le vor aduce la cunoştinţa instanţei la primul termen în proces, stabilit pentru luna ianuarie 2013.
Pe lângă prejudiciile directe produse prin defrişarea pădurii, anchetatorii mai indică prejudiciul adus bugetului de stat de către oamenii de afaceri care au cumpărat lemn de la Benone Moroşanu sau Dumitru Galanton. Ar mai fi vorba de aproape 100.000 lei, sumă reprezentând impozitul pe profit şi TVA-ul aferent operaţiunilor comerciale neînregistrate în contabilitatea firmelor din Constanţa, Teleorman, Argeş, Bacău şi Neamţ. Cei cinci administratori sunt, şi ei, acuzaţi de evaziune fiscală.
*Tăietorii de lemne au recunoscut
Printre cei acuzaţi în acest dosar se află şi Ovidiu Bezim (37 de ani), agent de poliţie care l-a anunţat pe Benone Moroşanu că a fost luat în vizor de o echipă de inspectori silvici de la ITRSV Suceava. Aceştia i-au văzut, pe 7 aprilie, un camion staţionat la viaductul din Poiana Teiului, în locul unde de regulă stau maşinile încărcate cu lemne şi şoferii se interesează de controale. Cei doi inspectori silvici au organizat, atunci, o adevărată urmărire, pentru că li s-a părut suspect să vadă camionul în trafic, la Grinţieş, şi mai apoi oprit la viaduct. Au vrut să-l verifice, dar în cabină nu era nimeni şi atunci au apelat la poliţişti. Ovidiu Bezim a nimerit de pază în zona dinspre satul Petru Vodă şi l-a atenţionat pe Benone Moroşanu că va fi aşteptat din toate părţile. După cinci ore, Ştefan Măcărescu l-a sunat pe Benone Moroşanu şi i-a dat numărul de telefon al agentului Ovidiu Bezim, care i-a spus că sunt mai multe patrule care-l aşteaptă să plece în cursă pentru a-i confisca marfa şi că ar fi mai bine să parcheze maşina în zona ACH până a doua zi „pentru a evita orice pericol”.
De asemenea, un alt inculpat este Ionel Rîcea, inginer în cadrul ocolului Silvic Poiana Teiului, care a întocmit în fals documentaţii de marcare şi inventariere a arborilor, servindu-i-le lui Dumitru Galanton, aflat în mare nevoie de a-şi acoperi cu o tentă de legalitate intrările foarte mari de lemn ilicit în gater.
Alături de aceştia vor răspunde în instanţă Petrea Gavril (alias Trucă), şoferul lui Benone Moroşanu, dar şi cei care au tăiat efectiv arborii deşi ştiau că nu erau marcaţi (Cristinel Toader Moroşanu, Cristian Nicolae Luţ, Mihai Bulai).
*Agenţii sub acoperire l-au controlat pe Benone Moroşanu
Mare parte din cei cercetaţi nu au recunoscut sau au refuzat să dea declaraţii, însă procurorii au reconstituit „procedura” mai ales pe baza declaraţiilor date de tăietorii de lemne. Utilă în anchetă s-a dovedit şi evidenţa transporturilor ţinută de şoferul lui Benone Moroşanu, dar şi atitudinea acestuia, care a recunoscut tot şi a mers cu procurorii în pădure, arătându-le cioatele.
Gruparea de la Grinţieş era supravegheată de anchetatori, care s-au folosit şi de agenţi sub acoperire. Una din misiunile acestora a fost de a verifica în trafic maşinile lui Benone Moroşanu. „În faţa investigatorului autorizat în cauză, învinuitul G.P. (n.n – şoferul Gavril Petrea) a declarat că marfa a fost încărcată de la Poiana Teiului, judeţul Neamţ,şi că avizul de însoţire al mărfii fusese completat şi emis chiar de către numitul J.M.F. Despre inculpatul M.B. (n.n. – Moroşanu Benone), care se afla în cabina autocamionului, învinuitul G.P. a afirmat că este doar „un băiat care merge la mare … la… o fetiţă”.
Cît priveşte pe beneficiarii lemnelor de la Grinţieş, patru din cei cinci afacerişti au refuzat să dea declaraţii la urmărirea penală. De asemenea, poliţistul Ştefan Măcărescu a fost amendat administrativ cu 500 de lei pentru cele 3 gloanţe de calibru 7,62 mm de construcţie industrială şi aflate în stare de funcţionare găsite la percheziţia făcută acasă.