* Cele mai multe dintre elevele gravide erau de la ţară
* În ultimii trei ani, DSP Neamţ a derulat, în unităţile de învăţământ, doar două acţiuni de educaţie sexuală
* Informaţiile de pe internet mai mult derutează, spun psihologii
Discuţiile despre sex continuă să fie subiect tabu în familie, dar şi la şcoală, iar asta se reflectă în statisticile alarmantă, care indică naşteri şi avorturi la vârste când preocuparea principală ar trebui să fie jocul cu păpuşile, nu schimbatul scutecelor. Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a ”reuşit” să promoveze, în trei ani, două programe de educaţie sexuală în şcoli, iar organigrama stabilită anul trecut ajută la consilierea elevilor prin intermediul a 28 de psihologi, dintre care doar 2 sunt repartizaţi la ţară, acolo unde, tot anul trecut, au fost depistate cele mai multe copile gravide. Statistica DSP Neamţ arată clar că din cele 179 de minore care au născut anul trecut, 141 erau din mediul rural. Îngrijorător este că 9 dintre fete aveau vârste sub 15 ani când au devenit mame, în timp ce alte 26 gravide nu aveau mai mult de 16 ani.
„Atunci când familiile nu oferă suportul necesar, mai ales când mamele nu discută acest subiect cu fetele, pot apărea situaţii de acest fel şi, din nefericire, sunt tolerate acolo unde se ajunge la naşteri”, ne-a spus psihologul Elena Andonescu, de la Colegiul Tehnic „Gh. Cartianu”. „Dacă eleva se adresează psihologului cu o astfel de problemă, atunci în mod firesc psihologul ia legătura cu părinţii, desigur dacă aceştia sunt în ţară, pentru că nu puţine sunt situaţiile când copiii ajung în medii dubioase pentru că nu mai au sprijinul familial, îndrumarea necesară în pregătirea pentru viaţă. Din punctul meu de vedere, este imposibil ca părintele, mai ales mama, să nu ştie despre sarcina copilei, dacă acea mamă este cu adevărat prezentă acolo, în casă”.
Numărul avorturilor, în rândul elevelor, îl atinge pe cel al naşterilor. Anul trecut au avortat 171 de tinere cu vârste până la 18 ani, două dintre ele fiind la gimnaziu! Fiind copleşiţi de explozia de informaţii cu caracter sexual, adolescenţii nu mai ştiu pe cine să creadă, dar nici nu au curajul să se informeze de la surse veridice. „Chiar dacă găsesc informaţii despre sex pe internet nu ştiu să discearnă care sunt bune şi care nu, şi atunci au nevoie de părerea unui specialist, în care să aibă credere, şi care să-i orienteze în acest subiect destul de delicat. A fost chiar un caz, o fată care vroia să-şi înceapă viaţa sexuală fiind presată de prieten, şi i-am oferit consiliere pentru a ştiut să vină la mine anul trecut, în urma unui proiect derulat cu DSP Neamţ, la clasele a noua”, a accentuat Elena Andonescu. Proiectul la care s-a referit psihologul este unul dintre cele două derulate pe teme de sexualitate în ultimii trei ani! „În perioada 2009-2011 Direcţia de Sănătate Publică a desfăşurat o activitate de educaţie sexuală prin intermediul unui proiect „Aleg să fiu sănătos” la Colegiul Tehnic „Ghe. Cartianu” Piatra Neamţ, la clasele a IX-a, în parteneriat cu medicii de la Planning Familial din Policlinica Piatra Neamţ, Inspectoratul Şcolar Neamţ şi specialiştii Cabinetului de Asistenţă Psihopedagogică de la Colegiu, beneficiari fiind, deopotrivă, părinţi şi cadre didactice. Cea de-a doua activitate tematică a fost derulată la Grupul Şcolar Economic şi la Colegiul Transporturi Piatra Neamţ, la clasele a IX-a şi a XI-a. Temele abordate în aceste activitâţi au fost pubertatea şi noţiuni de anatomie, sarcina, avortul, metode contraceptive, infecţii cu transmitere sexuală, igiena personală, vaccinarea împotriva cancerului de col, presiunea din exterior-decizii privitoare la viaţa sexuală.
În educaţia sexuală, un rol foarte important ar trebui să-l aibă medicului de familie. Însă, nefiind obligatorie, activitatea de planning este derulată, potrivit statisticilor DSP Neamţ, de numai 111 doctori de familie şi de specialitate OG, care au participat şi absolvit cursurile de planning. Dr. Nicoleta Lamatic ne-a declarat că majoritatea clientelor care vin la cabinetul său pentru contracepţie sunt adolescente. Un motiv în plus pentru ca DSP Neamţ să facă mai mult de două campanii în 3 ani.