Anticorupţia câştigă teren / Ofiţerii DGA vor cerceta şi oamenii de rând

 

Competenţele ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au fost lărgite printr-o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern, care n-a ajuns, încă, în teritoriu. Până vor primi negru pe alb ce au de făcut, ofiţerii DGA ştiu doar că, dacă până acum aveau competenţe strict pe angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, de acum încolo vor putea cerceta orice persoană asupra căreia planează suspiciunea că ar fi coruptă.

„În principiu, de acum încolo vom desfăşura activităţi de cercetare penală şi asupra persoanelor care nu au calitate specială”, a precizat comisarul Vasile Doroftei, şeful DGA Neamţ.

Ofiţerii anticorupţie au făcut şi până acum astfel de anchete, dar numai cu delegare din partea procurorului de caz. Pe lângă munca de investigaţie din dosare,  lucrătorii DGA se vor ocupa – la fel ca şi până acum – de partea de prevenire şi descoperire a faptelor de corupţie. Lărgirea competenţelor DGA a fost explicată prin faptul că structurile teritoriale de parchet nu dispun de poliţie judiciară proprie specializată în combaterea faptelor de corupţie.

C.M.