168 de ani de la naşterea lui Calistrat Hogaş

15/04/2015

calistrat hogas1 calistrat hogas5În luna aprilie se împlinesc 168 de ani de la naşterea scriitorului Calistrat Hogaş, cel care „a izbutit să strângă în pagini de carte viaţa însăşi, viaţa cea mare în cadrul căreia cerul, omul, gângania, floarea, bolovanul trăiesc la fel, într-o armonie divină.” (Liviu Rebreanu)

Calistrat Hogaş s-a născut la Tecuci, la 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost înscris la școala publică, sub patronimicul Hogáș, din inițiativa învățătorului, aceasta fiind porecla bunicului dinspre tată. În perioada 1860-1869, a urmat Academia Mihăileană, iar după absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de filozofie și litere din Iași. După absolvire, în 1869, este numit profesor pe partea umanistă la gimnaziul comunal din Piatra-Neamţ, respectiv actualul Colegiu „Petru Rareş”, și, la foarte scurt timp – director.

În 1871, Hogaş se căsătoreşte cu Elena, fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamț, căreia scriitorul i se va adresa cu apelativul “Elencu”.

Profesor şi director la Piatra-Neamţ

În 1878, în urma unui conflict cu autoritățile locale care conduceau gimnaziul, Hogaş se mută pentru doi ani la gimnaziul din Tecuci și un an la Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași. Revine în 1881 ca director și profesor la Piatra-Neamț, devenind un apropiat al lui I.L. Caragiale, aflat în perioada octombrie 1881 – martie 1882 în județul Neamț, ca revizor școlar. Un alt conflict cu autoritățile locale, de data aceasta având şi conotații de viață personală, îl determină să se transfere, ca profesor și director, la gimnaziul din Alexandria, refuzând oferta de a se stabili la București.

La 31 ianuarie 1882, se naşte Sidonia, cea care a donat statului casa părintească – actualul muzeu memorial „Calistrat Hogaş”.

În 1891, Hogaş se stabileşte la Roman, unde se află şi Sidonia, locuind într-o vilă aflată în apropierea Liceului Roman-Vodă. În 1899, întreaga familie, cu excepția fiului Aetiu, care studia la București, s-a mutat la Iași, la „Liceul Internat”.

În 1900, Hogaş este numit subdirector al „Liceului Internat”, iar în 1905 director. În perioada 1907-1912, publică în „Viaţa românească” ciclul „În munţii Neamţului – alte note de călătorie”.

Nu îşi vede opera publicată în timpul vieţii

În 1912 apare volumul „Pe drumuri de munte”. Din cauza numeroaselor greşeli de tipar, tot tirajul este dat la topit.

„Aşa cum spunea un contemporan de-al său, Hogaş talent a avut, noroc n-a avut… Opera sa a fost editată postum, deşi au existat două încercări pe când Hogaş era în viaţă, prima în 1912, când, din cauza greşelilor de corectură, cartea n-a mai apărut pe piaţă, iar a doua, în 1914, când cartea era gata de trimis în librării, dar a luat foc tipografia… Se salvează doar câteva exemplare, din care unul se află în biblioteca Muzeului „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ.. Abia în 1921, la insistenţele lui Liviu Rebreanu şi Mihail Sadoveanu, îi apar cele două volume, al doilea fiind prefaţa de Mihail Sadoveanu”, ne spune scriitorul David Alexandru, muzeograf la Casa Memorială „Calistrat Hogaş”.

Profesorul Calistrat Hogaş iese la pensie, dar continuă să predea până la 40 de ore pe săptămână. În 1914 apare cea de-a doua ediţie a volumului „Pe drumuri de munte”, care este însă mistuită de incendiu.

La 28 august 1917, Calistrat Hogaș se stinge din viață la Roman, înconjurat de nepoţii din partea fiicei sale, Cleopatra Silberg.  După 42 de zile, la 8 octombrie, potrivit dorinţei exprimate pe patul de moarte, este reînhumat la Piatra-Neamț.

În 1921 apare prima ediţie pentru public a cărţii „Pe drumuri de munte”, în două volume, cel de-al doilea, „În Munţii Neamţului”, fiind prefaţat de Mihail Sadoveanu.

În 1922, lui Calistrat Hogaş i se conferă postum  cel dintâi premiu iniţiat de Societatea Scriitorilor Români, în baza raportului alcătuit de Liviu Rebreanu.

45 de ani de la inaugurarea Casei Memoriale „Calistrat Hogaş”

Construită în 1885, casa-muzeu este o parte dintr-o gospodărie care mai cuprindea alte două locuinţe şi o anexă, acestea din urmă constituind zestrea soţiei lui Calistrat Hogaş, completată cu o livadă foarte bine îngrijită. Având un stil arhitectural deosebit, casa, care a fost construită în anul 1885, este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional. Clădirea muzeului a suferit două perioade de restaurări şi consolidări, între anii 1967 – 1969 şi 1992-1994 dar, de fiecare dată, s-a păstrat structura iniţială.

Expoziţia permanentă cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originală şi obiecte personale ale scriitorului. După moartea lui Hogaş, în aceasta casă au locuit soţia şi fiicele sale, iar în anul 1939 s-a organizat aici primul muzeu particular într-o singură încăpere. Abia în anul 1969 se deschide instituţia muzeală memorială de stat, în tot spaţiul locuibil, folosindu-se obiectele achiziţionate de la familie, anul trecut împlinindu-se, la 28 aprilie, 45 de ani de la inaugurarea Muzeului „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ.

Irina NASTASIU