160.000 lei – daune solicitate după accident

auto

Vasile S. (56 de ani), din Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii pietreni la doi ani după ce a accidentat două persoane. Victimele sunt Ugur C.A. şi Iuliana P., ambii din Piatra Neamţ, care au suferit mai multe fracturi şi intervenţii chirurgicale, astfel că au avut nevoie de zeci de zile de îngrijiri medicale pentru a se reface.

Accidentul a avut loc pe 11 august 2011, în comuna Dumbrava Roşie, la orele amiezii. Vasile S. conducea un Opel dinspre Bacău spre Piatra Neamţ, iar la un moment dat a intrat în depăşirea căruţei din faţă, presat de maşina din spate care venea cu viteză. Când a revenit pe prima bandă, şoferul de pe Opel a ţinut dreapta şi după ce a reintrat pe sens, lovindu-i pe cei doi pietoni. Ugur C.A. şi pe Iuliana Popescu aveau bagaje în mîini şi se îndreptau cu ele spre portbagajul BMW-ului parcat oblic lângă un Logan. Ambele persoane au fost aruncate în dreapta, bărbatul izbindu-se mai întâi de Logan şi apoi fiind proiectat pe asfalt, în vreme ce femeia a fost lovit cu partea faţă dreapta a Opelului şi aruncată pe carosabil.

O primă expertiză medico-legală a fost făcută în toamna lui 2011, prin care s-a stabilit că ambele victime au suferit leziuni care au necesitat 70 – 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Rănit grav, Ugur C.A. a mai trecut prin câteva operaţii în 2012, întrucât au apărut complicaţii ale fracturilor insuficient consolidate. Aşa că bărbatul a trecut printr-o nouă expertiză medico-legală ce a stabilit că şi-a diminuat capacitatea de muncă cu 50%  timp de jumătate de an şi prezenta incapacitate adaptativă în proporţie de 56%. Pretenţiile sale băneşti vor fi făcute cunoscute abia la proces. Iuliana P. a suferit şi ea mai multe fracturi şi traumatisme şi a fost internată, solcitând ca şoferul care a lovit-o cu maşina să-i acorde 10.000 lei daune materiale şi 150.000 lei daune morale. La aceste sume se adaugă şi cheltuielile de spitalizare pe care tot autorul accidentului ar urma să le suporte, şi care se ridică la 16.600 de lei, plus cheltuielile de transport cu ambulanţa.

Vasile S. a contestat şi el expertiza tehnică auto prin care s-a stabilit că avea o viteză de 51 de km/h înainte de momentul impactului şi că putea preveni accidentul dacă s-ar fi uitat spre dreapta, în sensul în care rula şi nu spre stânga, de unde intrase în depăşire maşina din spate care l-a zorit. Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Iași a făcut o contraexpertiză prin care s-a stabilit că nici victimele nu puteau evita sau preveni producerea accidentului întrucât erau pe marginea carosabilului, nu pe banda de mers a autoturismelor.

La audieri, șoferul a susținut că pietonii au intrat brusc pe asfalt și nu a avut timp să reacționeze.

Cristina IORDACHE