*Viceprimarii din Roznov şi Zăneşti au ajuns la locuinţele afectate în scurt timp şi spun că numai în filmele americane au mai văzut aşa ceva
*Cei aflaţi în locuinţele afectate sunt şi acum sub impresia coşmarului trăit
Numărul total al gospodăriilor afectate de tornada care joi, la prânz, a lovit cu furie în zona Roznov-Zăneşti este de 15, după cum a stabilit deja comisie mixtă pentru inventarierea şi evaluarea pagubelor numită expres pentru acest caz de prefectul Vlad Angheluţă.
Comisia (formată din specialialişti de la CJ Neamţ, ISU şi Inspectoratul de Stat în construcţii) a şi evaluat cu operativitate pagubele, apreciind că valoarea totală a acestora se ridică la suma de aproximativ 16.000 lei. În aprecierea punctuală a pagubelor din fiecare din cele 15 gospodării, specialiştii au ţinut cont de obiectul afectat şi tipul de material din care era realizat
În oraşul Roznov au fost afectate învelitori ale acoperişurilor şi împrejmuiri ale locuinţelor, în 10 locaţii. În localitatea Zăneşti au fost afectate acoperişuri, învelitori ale acoperişurilor, împrejmuiri ale locuinţelor şi un solar, la un număr de 6 familii.
*Viceprimarul din Zăneşti: „Noroc că copiii erau la şcoală!”
Imadiat după ce tornada a măturat cele 6 gopodării din Zăneşti, viceprimarul Gheorghe Ciocoiu a fost la faţa locului. Ieri, la mai bine de 24 de ore de la evenimentul nefericit, încă era sub imperiul emoţiilor: „Nu am văzut aşa ceva, pe viu, în viaţa mea. Mai vedem noi, prin filme la televizor, dar nu ne gândim că o să avem un aşa décor sinistru sub ochii noştri. Era ceva de nedescris. Îmi povestea o femeie care se afla în una din casele astea că ea nici nu şi-a dat seama ce e. Dintr-o dată, pe fondul ploii torenţiale, s-a auzit ca un vuiet sinistru. S-a întunecat afară şi casa a început să scârţâie din toate încheieturile. Casă sănătoasă, rezistentă. I s-au făcut ţăndări, cu zgomot două geamuri, i-a fost smulsă uşa din perete. S-a aşezat în mijlocul casei crezând că e cutremur, nu ştia ea de tornadă”.
Marele noroc al momentului – dacă se poate spune aşa – a fost că, la ora tornadei, copiii din acea zonă (sunt câteva case, cumva izolate, pe strada Fundătura Mare) copiii din familiile respective nu erau acasă ci la şcoală. Un alt noroc este că acele case sunt oarecum izolate şi materialele de construcţii (coli de tablă, scânduri, bucăţi de căpriori) dizlocate şi duse chiar şi la 300 de metri nu au lovit oameni sau alte clădiri populate.
„Vă daţi seam ace forţă a avut vântul? A dezvelit şi case mai vechi, acoperite cu materiale, să ziem mai slabe, cu internită, de exemplu dar a jumulit efectiv şi un acoperiş nou, sănătos, din tablă. A luat coală cu coală, le-a contorsionat şi le-a aruncat pe câmp. Scândurile din garduri sau de la astereală erau rupte ca nişte vreascuri. Erau făcute surcele! Un solar de 20 de metri pe 8, cu tevi de metal serioase, a fost făcut una cu pământul. Copaci… O livada întreagă de pomi la maturitate a fost distrusă, au fost efectiv, rupţi, retezaţi…” a mai spus viceprimarul Ciocoiu.
Acesta a mai adăugat că, dincolo de sprijinul pe care păgubiţii speră să-l primească în urma evaluării făcute ieri de specialişti, va propune Consiliului Local ajutoare financiare suplimentare. “De la 500 de lei, unde pagubele au fost mai mici, la 1000 de lei, unde au fost mai mari şi unde cei de la Prefectură au stabilit un prejudiciu de 2000 de lei” – a cuantificat viceprimarul ajutorul pe care administraţia locală îl poate oferi celor loviţi de tornadă.
*Viceprimarul de Roznov: “Dacă a dislocat şi ziduri…”
„Nu am văzut în viaţa mea şi nu credeam să văd aşa ceva. Domnule, mai vezi prin filme, pe la americani, dar la noi? Încă o dată mi-am dat seamă că nu te poţi pune cu forţa naturii. Am ajuns la faţa locului şi prima impresie a fost de coşmar. Pentru o clipă m-am întrebat dacă nu am ameţit, dacă nu am halucinaţii, nu credeam că e un decor din Roznov. Incredibil, ce să zic… Copaci mari, un nuc, doi brazi, rupţi ca un băţ de chibrit. Acoperişuri făcute bucăţi. Anexele din materiale mai slabe erau zob. Surcele. Dar acoperişuri trainice, de la case noi, să fie distruse în halul ăsta? Dacă a dizlocat şi ziduri din cărămidă de la mansarde?” – aşa a relatat şi viceprimarul de Roznov, Constantin Hodor, imaginea horror pe care a văzut-o la faţa locului.
Vicele Hodor a amintit şi de geamurile care au fost efectiv pulverizate de forţa vântului, de uşile care au fost smulse şi distruse, de anexele gospodăreşti din cele 10 curţi care au devenit mormane de moloz şi lemn…
Evaluări în alte 23 de localităţi
Tot ieri, prefectul judeţului a semnat ordinul de constituire a altor două comisii mixte pentru inventarierea şi evaluarea pagubelor produse de fenomenele periculoase în intervalul 14 – 15 mai 2014. Comisiile sunt formate din specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după cum informează directorul de cabinet Iulian Jugan.
Comisia nr. 1 a fost constituită pentru localităţile Piatra Neamţ, Tazlău, Tarcău, Ruginoasa, Piatra Şoimului, Hangu, Gâdinţi, Ceahlău, Bicaz Chei, Alexandru cel Bun, Girov, Dragomireşti.
Comisia nr. 2 se va deplasa în localităţile Agapia, Bălţăteşti, Bodeşti, Brusturi, Crăcăoani, Drăgăneşti, Grumăzeşti, Petricani, Pipirig, Gârcina, Tîrgu Neamţ.
Cele două comisii se vor deplasa în localităţile nominalizate, în intervalul 16 – 20.05.2014, iar constatările vor fi consemnate într-un proces verbal ce va fi prezentat prefectului judeţului.
Daniel VINCA
……………………………….
Luată de valuri
Strict şi direct din cauza inundaţiilor, în Neamţ nu au fost victime omeneşti. Însă, la Bicaz, o femeie de 60 de ani a murit înecată în aceste zile de cod galben.
Ea traversa joi o punte peste un râu care trece prin oraşul de sub Baraj. S-a dezechilibrat şi a căzut în apa cu debit crescut şi cu viteză de curgere foarte mare. În câteva clipe a fost înghiţită de valuri. Ulterior a fost scoasă din apă de localnici, dar era prea târziu pentru a mai putea fi salvată, manevrele de resuscitare aplicate de personalul de la Ambulanţă fiind inutile. (G. NICORESCU)