147 de ani de la naşterea lui G. T. Kirileanu, întemeietorul bibliotecii din Piatra-Neamț

Cărturarul Gheorghe Teodorescu-Kirileanu s-a născut pe data de 13 martie 1872, la Holda, judeţul Neamţ (azi judeţul Suceava), în familia lui Grigore și a Ioanei Chirileanu. A început studiile primare la Școala din Broșteni (1879) și le-a continuat la Școala nr. 1 din Fălticeni. Studiile le-a făcut sub patronimicul Teodorescu (după bunicul de pe mamă, preotul Teodor Ioanovici). În anii studenției a adăugat și numele de familie al tatălui (Grigore Chirileanu).

Între anii 1895 – 1930 a ocupat diverse funcţii: secretar al inspectorilor şcolari din Iaşi, custode la Biblioteca Centrală, profesor particular în familia lui Aristide Caradja din Grumăzeşti, Neamţ, magistrat la Iaşi, la Broşteni, profesor, inspector comunal, secretar al Cancelariei Casei Regale şi bibliotecar.

Din 1935 s-a stabilit la Piatra-Neamț, în casa anume construită pentru el și biblioteca sa, pe strada Ștefan cel Mare nr. 25 (astăzi nr. 27). La 24 februarie 1956, a donat orașului Piatra-Neamț biblioteca sa de circa 30.000 de volume, cu publicații dintre anii 1630 – 1960. Colecția de manuscrise a fost donată Bibliotecii Academiei Române, prin mijlocirea viitorului director Gabriel Ștrempel. A atras atenția asupra risipirii manuscriselor lui Creangă, la zece ani după trecerea acestuia în veșnicie. La îndemnul lui Titu Maiorescu, a devenit, din 1906, cel mai important și longeviv editor al scrierilor lui Ion Creangă.

Cărturarul, bibliofilul, folcloristul şi editorul Gheorghe Teodorescu-Kirileanu s-a stins din viaţă pe data de 13 noiembrie 1960, la Piatra-Neamț. A fost membru de onoare al Academiei Române și unul dintre primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu (1905). A fost redactor şi colaborator la: „Şezătoarea”, „Arhiva românească”, „Făt-Frumos”, „Buletinul «Mihai Eminescu»”, „Comoara satelor”, „Convorbiri literare”, „Cultura poporului”, „Răvaşul poporului”, „Sămănătorul”. Volume: „De-ale lui Creangă”, „Scrisori către Artur Gorovei”, „Corespondenţă,” editor Mircea Handoca, 1977; „Scrieri, I-II”, ediţie îngrijită de Constantin Bostan, „Însemnări zilnice (1906-1960)” – editor Constantin Prangati, „Sub trei regi şi trei dictaturi, vol. I” şi „G. T. Kirileanu sau Viaţa ca o carte”, ambele editate de Constantin Bostan.

G.T. Kirileanu omagiat

Astfel, la ora 11.00, reprezentanți ai bibliotecii vor depune o coroană de flori și vor aprinde lumânări la mormântul din Cimitirul Eternitatea, unde G.T. Kirileanu își odihnește veșnicia.

De asemenea, de la ora 13.00, va avea loc, în prezența elevilor clasei a XI-a A din cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț, coordonați de profesoarele Beatrice Munteanu și Maria Tudor, o evocare a personalității ilustrului bibliotecar al Palatului Regal, în Sala Tezaur, unde sunt prezente și câteva dintre valorile bibliofile ce aparțin prețioasei colecții de cărți și publicații periodice donate de G.T. Kirileanu orașului Piatra-Neamț în anul 1956.

Irina NASTASIU