14 candidați la statutul de vânător au trecut cu brio de „sita“ examinatorilor

vanatori*Dosarul de înscriere la concurs trebuie să conțină un braț de documente

Din 17 candidați înscriși din partea Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț la concursul organizat la Roman, în data de 18 iunie 2016, în vederea obținerea permisului permanent de vânător, doar 14 au promovat. Întocmirea dosarului și testarea scrisă n-au fost tocmai ușoare. În primul caz, birocrația a dat bătăi de cap, fiindcă înscrierea la concurs necesită un teanc de documente, cum doar în România se poate întâmpla.

Tematica testării a conținut următoarele: biologia speciilor, managementul speciilor, exercitarea vânătorii, echipamentul de vânătoare, etica vânătorului, chinologie, boli ale vânatului și arme de vânătoare.

Comisia de examinare a dosarelor și de testare a fost formată din 5 persoane, respectiv 3 reprezentanți de la Ministerul Mediului, un trimis de la Asociația Generală a Vânătorilor și un delegat al instituțiilor de învățământ superior.

„Proba teoretică a fost din text grilă, cu 30 de întrebări. La testarea susținută la Roman, 3 candidați au picat, iar 14 au promovat. Din fericire, au fost 3 persoane care au obținut punctajul maxim, iar 11 au primit câte 25 de puncte. Permisele permanente de vânătoare se pot obține după 15 zile de la susținerea examenului și după achitarea taxei de înscriere, precum și a cotizației pentru 2016“, ne-a declarat Amadeo Dumbrăveanu, directorul AJVPS Neamț.

Pentru fiecare candidat care solicită participarea la examen, dosarul de examen trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele documente:

  1. a)actul de identitate – copie;
  2. b)cererea prin care se solicită înscrierea în cadrul organizației vânătorești, prevăzută la art. 5 (2) – original;
  3. c)comunicarea, din partea conducerii organizației vânătorești la care solicită înscrierea, privind repartizarea solicitantului, prevăzută la art. 5 (3) – original;
  4. d)recomandarea de absolvire prevăzută la art. 8 (1) – original;
  5. e)fișa de stagiatură prevăzută la art. 5 alin. (5) și completată potrivit art. 8 alin. (2), însușită de candidat, de organizatorul activităților practice și avizată de conducerea executivă a organizației vânătorești sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura – original;
  6. f)fișa medicală, întocmită conform modelului prevăzut de reglementările în domeniu, din care să rezulte că este apt fizic și psihic să dețină și să folosească arma de foc de vânătoare – original;
  7. g)comunicare de la organele de poliție (certificat de cazier judiciar) din care să rezulte că are dreptul să dețină și să folosească arma de foc de vânătoare – original;
  8. h)declarație pe propria răspundere din care să reiasă faptul că în ultimii 3 ani nu a săvârșit fapte care sunt încadrate ca infracțiuni de Legea 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 – autentificată, în original.

Dosarul de examen se completează de către candidat cu documentele prevăzute mai sus, se depune la sediul organizației vânătorești al cărei membru dorește să devină și se înregistrează în registrul curent de corespondență al acesteia cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de organizarea examenului, iar lista candidaților se transmite autorității publice centrale care răspunde de silvicultură cu cel puțin 5 zile înainte de data examenului.

La înregistrarea dosarelor, organizația vânătorească întocmește pentru fiecare dosar câte o fișă de evidență a documentelor prezentate, certificată, sub semnătură, de către conducerea organizației vânătorești sau de un împuternicit al acesteia. Dosarele de examen completate și înregistrate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament rămân valabile până la data examenului, dar nu mai târziu de un an, în condițiile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 635/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind dobândirea permisului de vânătoare.

V. ANDRIEȘ