13 oameni nevinovaţi au fost cercetaţi de parchet anul trecut

* 839 de dosare au ajuns la instanţă, în vreme ce alte 11.800 s-au finalizat cu NUP

* Din 49 de cazuri de corupţie, doar 4 au ajuns la judecată

13 persoane, cercetate în cauze penale, au fost declarate nevinovate de instanţele care le-au judecat, anul trecut. În cursul anchetelor, procurorii au adunat probele care ulterior, în faza judecăţii, nu s-au dovedit de neclintit. „Din aceste 13 dosare în care s-au dat soluţii de achitare, în trei cazuri instanţele au apreciat că faptele nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni şi s-a dispus sancţionarea administrativă a inculpaţilor, iar pentru celelalte 10 instanţele au luat act de probele noi care au apărut în cursul judecăţii sau de schimbarea declaraţiilor martorilor în cursul procesului”, explică procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt al Parchetului Neamţ. Achitările dispuse anul trecut sunt definitive, numărul persoanelor care au fost declarate nevinovate fiind la jumătate faţă de anul precedent, când 29 de persoane au primit cu bucurie o astfel de sentinţă. Pe de altă parte, anul trecut judecătorii au remis doar un singur dosar la parchet pentru refacerea urmăririi penale. „Indicele de operativitate general, la nivelul tuturor unităţilor de parchet a fost, anul trecut, de 90%, în condiţiile în care s-au înregistrat peste 54.000 de cauze, din care 28.605 au fost cauze proprii de soluţionat”, a adăugat procurorul Virgil Cornea.

Dintre dosarele soluţionate, 839 au fost trimise mai departe, la instanţe, în care 1.140 de persoane sunt judecate, în timp ce restul de aproape 11.800 de dosare au fost închise ca urmare a scoaterii de sub urmărirea penală sau a neînceperii urmăririi penale.

„Prejudiciile constatate în dosarele trimise la instanţe este, pe total, de peste 5,1 milioane lei şi aproximativ 28.000 de euro, sume pentru recuperarea cărora s-a insituit sechestru asigurator pe bunuri în valoare de aproape 890.000 lei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Neamţ. Prejudiciile constatate în dosarele de evaziune fiscală au însumat 3,8 milioane de lei, iar cel din dosarele de contrabandă a fost aproximativ egal cu cel din domeniul delictelor silvice: peste 110.000 lei.

Chiar dacă sunt considerate infracţiuni mai puţin grave, furturile instrumentate anul trecut au produs prejudicii însemnate, de peste 830.000 lei, în vreme ce din tâlhării s-au reclamat pagube de peste 150.000 de euro. Pe lângă acestea, infracţiunile de înşelăciune nu mai par atât de „tentante”, de vreme ce valoarea prejudiciiloreste de 100.000 lei şi 100.000 de euro.

Corupţia din 2012 s-a „înghesuit” în 49 de dosare, din care, după instrumentare, au mai rămas 4 care au ajuns pe rolul instanţei, cu şase persoane acuzate de luare şi dare de mită, precum şi un dosar de trafic de influenţă. Este vorba de Liviu Costel Buga (42 de ani), din Piatra Neamţ, care a păcălit şase pietreni de la care a luat bani şi le-a promis că-i ajută să obţină rapid locuinţe ANL. La acea vreme, el era agent la Poliţia Locală Piatra Neamţ. În octombrie, Costel Buga a fost găsit vinovat de trafic de influenţă şi condamnat de Tribunalul Neamţ la 3 ani de închisoare cu suspendare. DNA Bacău a contestat sentinţa, dar Curtea de Apel Bacău nu a găsit în neregulă decât faptul că instanţa nemţeană i-a găsit circumstanţe atenuante, dar fostul poliţist a rămas cu aceeaşi pedeapsă şi cu obligaşia de a da banii înapoi oamenilor.