13 centre after-school stau cu lacătul pe uşă

* În clădiri s-au investit milioane de euro, dar primăriile nu pot angaja personal

* Dacă obiectivele nu sunt folosite, s-ar putea ca banii să fie ceruţi înapoi

Investiţiile publice făcute pe bani europeni sunt cele mai avantajoase. Normal, din moment ce fondurile sunt integral nerambursabile. Unde mai pui că, în ultimii anii,  s-au şi alocat bani frumoşi pentru asta.

La nivelul judeţului Neamţ, e vorba de peste 52 milioane euro.  La atât se ridică valoarea proietelor integrate semnate de către 21 de primari nemţeni. Dintre acestea, 13 proiecte includ construcţia de centre sociale de zi pentru elevi, cunoscute sub numele de after school. Fiecare primar le-a trecut în proiect după cum l-a „purtat” interesul. Oricum, o astfel de investiţie „sălta” cu mult proiectul la punctaj, aducându-l tot mai aproape de şansa finanţării.

Menirea acestor centre e pe cât se poate de nobilă, fiind destinate elevilor care provind din familii defavorizate ori au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. După orele de curs, copiii merg în centru social, servesc masa, după care pregătesc lecţiile de a doua zi, îndrumaţi fiind de personal de specialitate.

Sunt 13 investiţii finalizate, dar toate cu lacătul pe uşă! Asta pentru că banul european s-a lovit  „politichia” românescă. După ce banul fusese aprobat şi investit deja. Pe timpul când se construiau respectivele centre sociale,  a venit şi faimoasa ordonanţă cu blocarea posturilor în sistemul bugetar. Blocate au rămas şi acum!

Aşa s-au trezit primarii cu construcţii noi, de toată frumuseţea, dotate după standarde europene, dar pe care nu le pot folosi. Asta pentru că nu pot să facă angajări pentru personalul care să deservească astfel de instituţii sociale. Neavând soluţii, s-au pus cu toţii pe „scris” şi au trimis adrese peste adrese la forurile tutelare, cu speranţa că posturile vor fi deblocate. Au crezut că au sorţi de izbândă, fiind vorba de activităţi noi şi de bani europeni investiţi.

Dar construcţiile sunt tot cu lacătul pe uşă! Şi asta nu-i tot! Se uită de faptul că proiectul european e monitorizat timp de 5 ani. Dacă obiectivul nu-i folosit, e foarte posibil să se ceară banii înapoi! O fi numai pentru acea investiţie nefolosită ori pentru întregul proiect integrat?  Valoarea unui astfel de proiect e de „numai” 2,5 milioane euro!