12 formaţii de datini şi obiceiuri, la Festivalul “Steaua sus răsare”

DSC_7169 Ieri a avut loc cea de-a 46-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, manifestare organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Evenimentul a debutat cu tradiţionala paradă desfăşurată pe traseul  Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul „Ceahlău” – Teatrul Tineretului. După paradă, formaţiile participante au susţinut un spectacol, de datini şi obiceiuri, pe scena amenajată în Piaţa Ştefan cel Mare.

Festivalul a reunit 12 dintre cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri din ţară: Ansamblul folcloric „Cerbul” de la Heleşteni (judeţul Iaşi), „Urşii de la Asău” (judeţul Bacău), Ansamblul folcloric „Mioriţa” din Piatra Şoimului, Alaiul de datini şi obiceiuri Taşca, Alaiul de datini şi obiceiuri Farcaşa, „Izvoarele Borcuţului” Borca, Alaiul de datini şi obiceiuri Răuceşti, Banda lui Bujor din Grinţieş, Alaiul de datini şi obiceiuri Ştefan cel Mare, „Sumanarii” din Trifeşti, Ansamblul folcloric „Muguraşii Mărginenilor şi Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Cetele de colindători, urători şi mascaţi au impresionat publicul nemţean cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri a debutat în anul 1968, în judeţul Neamţ păstrându-se cele mai multe şi mai vechi forme ale ritualurilor precreştine.

Irina NASTASIU

Foto: Mircea ALBU