11 copii adoptaţi în primele patru luni ale anului

copii abandonati spitalÎn primele patru luni ale anului 2015, 11 copii din Neamţ şi-au găsit o familie, fiind adoptaţi prin decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei. De asemenea, un alt copil a fost încredinţat în vederea adopţiei, pentru acesta nefiind încă emisă o decizie definitivă a magistraţilor.

Totodată, în evidenţele Serviciului de Adopţie din cadrul DGASPC Neamţ se află 7 familii care au obţinut atestatul de familie adoptatoare, alte 10 familii interesate să adopte un copil aflându-se în evaluări, cu scopul de a obţine atestatul.

În prezent, în judeţul Neamţ, 7 copii sunt declaraţi adoptabili, definitiv şi irevocabil, pentru care specialiştii DGASPC au demarat procedurile de potrivire cu familiile adoptatoare.

Pe parcursul primelor patru luni din acest an, specialiştii Serviciului de Adopţie au făcut acţiuni de monitorizare post-adopţie pentru 50 de copii, monitorizarea făcîndu-se trimestrial, pe o perioadă de 2 ani de la definitivarea adopţiei.

În momentul de faţă, procedura de adopţie este destul de anevoioasă, un copil declarat adoptabil ajungând într-o familie după o perioadă îndelungată. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie intenţionează, însă, să modifice legislaţia, fiind elaborat deja un proiect de lege în acest sens.

“Viitoarele modificări legislative vor ajuta la flexibilizarea procesului de adopţie şi vor veni în întîmpinarea familiilor şi, mai ales, a copiilor. Consider că prin adoptarea noului act normativ va fi oferită o şansă în plus copiilor de a beneficia de dragostea unor părinţi”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Anul trecut au fost adoptaţi 23 de copii, în judeţul Neamţ

Între prevederile proiectului de lege se numără: reducerea de la un an la 6 luni a perioadei în care trebuie să fie căutate rudele copilului care vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia; prelungirea valabilităţii atestatului pentru adopție necesar viitorilor părinți, de la 1 an la 2 ani; eliminarea etapei de pregătire pentru persoanele cărora le-a expirat atestatul şi care solicită obţinerea unui nou atestat. De asemenea, stabilirea compatibilității copilului cu adoptatorii se va face la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi nu la nivelul ANPDCA, în scopul de a eficientiza procesul de identificare a celei mai potrivite familii pentru copilul adoptabil.

Proiectul de lege mai prevede eliminarea termenului de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. „Copilul va păstra acest statut până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate”, spun legiuitorii.

Totodată, se preconizează introducerea unor termene pentru procedurile derulate în faţa instanţelor judecătoreşti, pentru toate cele 3 etape ale procesului de adopţie, respectiv: declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției.

O altă prevedere care vine în sprijinul părinților adoptatori se referă la posibilitatea acestora de a beneficia de un concediu de acomodare de maximum 90 de zile și de plata unei indemnizații.

Potrivit datelor oferite de Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, anul trecut au fost adoptaţi, la nivelul judeţului Neamţ, 23 de copii din cei 26 pentru care DGASPC a întocmit rapoarte de încuviinţare.

Irina NASTASIU