102 ani de la naşterea prof. Constantin Borş

constantin bors

* Timp de 25 de ani, a fost director la Colegiul Calistrat Hogaş

Profesorul Constantin D. Borş s-a născut la 13 mai 1912 în familia inginerului silvic Dimitrie Borş, fiind mezinul dintre cei patru copii. Fratele său Onuţ Borş s-a stins la vârsta de 17 ani, pe atunci elev la Liceul Internat din Iaşi. Surorile sale, de o rară educaţie şi delicateţe, au fost profesoare de renume, Margareta- profesoară de matematică şi Nănuţa- profesoară de fizică-chimie. Tatăl său, intelectual erudit format în primele generaţii de ingineri români ca specialist, a deţinut funcţii de mare răspundere în silvicultură. A mai realizat studii şi lucrări, s-a îngrijit de pădurile din Munţii Neamţului, a contribuit direct la înfrumuseţarea, prin plantaţii, a localităţilor din judeţul Neamţ. Astfel a rămas, pentru posteritate, aleea de brazi dintre mănăstirea Neamţ şi schitul Pocrov. Aşadar, Constantin Borş s-a născut şi s-a format într-o familie cu profunde tradiţii intelectuale, cu deosebit simţ şi comportament patriotic şi cu atitudine şi dăruire totală faţă de profesie. A trecut prin studii gimnaziale şi parţial liceale în oraşul natal Piatra Neamţ continuându-şi apoi studiile liceale la Liceul Internat din Iaşi.

Continuă studiile universitare în cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”- Facultatea de ştiinţe, secţia matematică. Îşi ia licenţa în anul 1935 cu subiect de teză de geometrie proiectivă, la cel mai exigent profesor al facultăţii. Din motive familiale, ca urmare al celui de Al Doilea Război Mondial, renunţă la cariera universitară şi revine la Piatra Neamţ şi se consacră activităţii didactice. A funcţionat mai întîi la Liceul de Băieţi (devenit Petru Rareş), unde a fost şi director în perioada 1948 – 1951, apoi a fost, peste 25 de ani, profesor la Liceul de Fete (devenit Calistrat Hogaş ) .
Având o personalitate puternică, acesta s-a impus prin tact, simplitate şi naturaleţe, reuşind să atragă şi să dinamizeze activitatea de studiu permanent şi de perfecţionare a profesorilor din judeţ.
În afara preocupării de bază, de matematician şi profesor, Constantin Borş a fost animator al vieţii culturale din oraş şi din ţară susţinând şi încurajând tinerele talente, mobilizându-le la Cenaclul Literar, publicând frecvent versuri sub pseudonimul Lucian Mircea. Pentru meritele sale deosebite i s-au decernat numeroase distincţii, recunoaşteri depline şi meritate, care au culminat cu acordarea titlurilor de Profesor emerit, Cetăţean de onoare în oraş existând şi o stradă care-i poartă numele şi anume str. Constantin Borş. Profesorul s-a stins din viaţă la data de 10 ianuarie 1998 în Piatra Neamţ.

 

Andreea FLOREA