La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul judetean Neamț e ”forfotă” mare. Chiar și în zilele de week end. Detalii ne-a oferit Fănică Ambrosă, director executiv adjunct la APIA Neamț: ”Până în prezent, au fost autorizați la plată 10 000 fermieri, dintr-un total de 13.400. Este vorba de un avans de 75 % din sumele cuvenite pentru Axa II, pentru beneficiarii măsurilor de dezvoltare rurală: „Plăți pentru zona montană defavorizată”, ”Plăți pentru zone defavorizate de conditiile natural specifice” și ”Plăți pentru agromediu”. Aceștia au fost autorizatâți la plată în zilele de sâmbătă și duminică, fermierii fiind transferați în contabilitate în momentul de față, urmând să-și primească banii”.
În cifre absolute, este vorba de un procent de 75% din subvenția de 107 euro pentru zona montană defavorizată, din cea de 80 euro pentru zone defavorizate de conditiile natural specifice , aici intrînd comunele Poienari, Pânceşti, Stăniţa. Tot în procent de 75 % să dă avasul la subvenția de 182 euro pentru fermierii care au accesat Măsura de agromediu și din cei 130 euro acordați beneficiarilor care au accesat Pachet 4 -culturi verzi.
* Subvenții pentru agricultura ecologică
În perioada 01 septembrie – 15 octombrie 2013 se primesc cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică. Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie – trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică. Până la aceasta dată la APIA Neamț nu s-au înregistrat cereri pentru această măsură, iar anul trecut au fost doar 17.
Pentru acest tip de ajutor, România beneficiază de fonduri europene în valoare totală de 4.098.000 euro, bani alocați din Fondul European de Garantare Agricolă.
Tina CONDREA