Scandal funciar la Bîrgăoani

Petrică Şchiopu, primar Birgăoani

*O casă şi doi stăpâni…

Fantomele comunismului încă mai bântuie prin satele noastre, având acum alte chipuri şi alte maniere. După posibilităţile şi, mai ales, după ispitele vremurilor de acum. Capitaliste şi nu comuniste. Cazul, în fapt ditamai scandalul funciar, are ca punct de plecare o clădire a fostului CAP Bălăneşti, din comuna Bîrgăoani. Ca să îmbrace haina timpurilor de acum, clădirea a fost scoasă la licitaţie.
O liciaţie cu cântec, a cărui ecou răsună şi acum, chiar şi după 6 ani de la „lansare”. Protagoniştii sunt cei care au organizat licitaţia şi câştigătorul ei. Întrei ei, o casă cu doi stăpâni… Vorba vine!
Datoria ziaristului e de a relata fapte, nu de a da verdicte. La redacţie s-a prezentat Mihăilă Iacob cu un maldăr de hârtii, venit cu intenţia clară de a ne convinge că dreptate e de partea sa. Le-am răsfoit „bob cu bob”. Mereu se uita întrebător la mine, aştepta verdictul…A revenit a doau zi cu alte acte, în completare.
Aceeaşi privire, acelaşi „răspuns”. Adică tăcere!
Am mers şi la Primăria Bîrgăoani, cea spre care arăta acuzator petentul. Să vedem şi varianta de aici. În finalul documentării, punem faţă în faţă „povestea” părţilor beligerante. Cine are de judecat, să judece…

La licitaţie, a câştigat casa,
nu şi pământul

Licitaţia pentru clădirea fostului CAP s-a ţinut în aprilie 1994. „Eveniment” la care au participat mai mulţi ofertanţi. De cum a început strigarea, rând pe rând cădeau muşterii, iar preţul clădirii tot creştea.
S-a repetat „ope-raţia”, până ce a rămas un singur client. Cel care a oferit mai mult. Mai cu dare de mână a fost Mihăilă Iacob. A câştigat clădirea, nu şi pământul…De aici începe dansul.
Ca bunătate de clădire să nu rămână aproape suspendată în aer, s-a recurs la metoda schimbului de teren. Între Primăria Bîrgăoani şi Mihăiă Iacob. S-a făcut chiar şi procesul vebal de punere în posesie pentru cele două amplasamente situate în locuri diferite: Dârloaia şi Savin.
Pe pământul revenit primăriei în urma schimbului, s-a realizat un teren de sport. Aceasta este varianta povestită de Mihăilă Iacob.
Primarul Petrică Şchiopu e de altă părere: „Casa cu pricina era sediu Societăţii Agricole Iacobeni, înfiinţată după anul 1990. Fusese a CAP-ului. Mihăilă a venit la noi cu un proces verbal prin care spune că s-ar fi ţinut o licitaţie la societatea agricolă. Nu la Primăria Bârgăoani! Zice că s-a ţinut acolo o licitaţie in 1994, aşa a cumpărat respectiva clădire. Dar procesul verbal pe care ni l-a arătat nu are pe el nici o ştampilă a societăţii agricole, nu este absolut nimic. Nu a venit la noi cu procesul verbal orginal la noi, aşa cum susţine. Acea clădire a intrat în adminitraţia primăriei abia în anul 2013, după falimentul Societăţii Agricole Iacobeni din 2011. Noi nu am ştiut de acel proces verbal. Preşedintele so-cietăţii, conform Legii 18/1991, face proces verbal de predare-primire, către Primria Bîrgăoani, a două imobile şi un cântar. Conform acelui protocol, acele bunuri le-am trecut în domeniul privat al primăriei. Anul trecut, domnul Mihăilă Iacob vine şi face cerere către primărie ca să-i vindem acea clădire.
Am făcut evaluarea şi, prin hotărâre de consiliu local, am scos clădirea la licitaţie. Mihăilă a venit şi s-a înscris la licitaţie. Înainte cu o zi de licitaţie, îmi spune să nu vând clădirea, că e casa lui. Uitaţi, am proces verbal de câştigare a licitaţiei, şi-mi arată o hârtie. Nu ştiu ce să cred despre acel proces verbal, exact când a fost făcut. Eu pot să cred că procesul verbal a fost făcut acum şi datat cu 1994. Nu ştiu cum s-a făcut procesul verbal la vremea aceea la societatea agricolă. Mihăilă nu a plătit niciodată impozit pe acel imobil. Clădirea ne-a fost predată prin protocol de la societatea agricolă, cu toate documentele în regulă.”

Cadastrul „rupe” schimbul,mută casa…

„Proprietarul” ca-sei a tot insistat la primărie ca punerea în posesie să se facă şi în teren. După tot tipicul, cu acte în regulă. Asta presupunea cadastrarea respectivelor terenuri. „Măsurătorile şi tot ce treabuia pentru intabulare, le-am plătit eu. Voiam să se termine mai repede treaba, eu am umblat pentru ambele terenuri”, zice Mihăilă Iacob.
Primarul Petrică Şchiopu ne-a spus că acel schimb de teren s-a făcut doar prin înţelegere verbală, nu cu acte. În plus, cele două amplasamente nu au legătură cu casa! Doar că pământul primit la schimb de la primărie este peste drum de acea casă. Alta a fost raţiunea acelui schimb: un drum de aces pe lângă multinvocata clădire. Pentru terenul primăriei nu este făcută cadastrarea, Mihăilă a realizat-o doar pentru terenul său.
La cadastrarea terenului se mai produce o minune, pe care ne-a explicat-o tacticos Mihăilă. În aşa fel au fost trasate liniile în teren, încât casa „sare” hatul şi nimereşte taman în pământul primăriei, nu la cel care o cumpărase. Primarul Şchiopu zice că e normal să fie aşa. Casa este în patrimoniul primăriei, cu acte în regulă, cele de la protocolul încheiat cu societatea agricolă. N-o putea face pierdută, o are acum în inventar.

Într-o singură privinţă, „beligeranţii”
cad la pace

Dacă, după acea presupusă licitaţie de la societatea agricolă, se întocmeu actele legale autetificate la Notariat, se termina cu bâlciul. Aici sunt de acord părţile beligerante, în speţă Mihăilă Iacob şi primarul Petrică Şchiopu.
Mihăilă zice că n-a ştiut de asta, că e om bătrân, ajuns acum la vârsta de 80 de ani, că are numai 4 clase.
S-a mulţumit cu pocesul verbal de adjudecare. Act care, din păcate, n-are nici o relevanţă juridică, dacă nu s-au făcut actele legale de proprietate la Notariat.
Unde mai pui că nu mai are nici procesul verbal în original. Zice că l-au făcut pierdut cei de la primărie…Acum are doar o copie pe care cineva a scris „conform cu originalul”, a semnat, dar nu şi parafat. Nici urmă de ştampilă pe acea bucată de hîrtie.
Totul a plecat de la acel petec de hârie. Este cel care a dat peste cap şi licitaţia pe care Primăria Bîrgăoani o pregătise în acest an, care era cât pe ce să se şi ţină. Numai că apare „petecuţul” de hârtie, care dă totul peste cap, este cel care duce la anularea licitaţiei. Asta până se se vadă clar cum stau lucrurile.
Acum, Mihăiă Iacob s-a adresat din nou instanţei de judecată. A mai avut una!
Dacă tot intră justiţia pe rol, sperăm să se clarifice treaba cu casa şi cei doi stăpâni…Definitiv!

Tina CONDREA