Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană

21/03/2017

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț invită publicul nemțean marți, 21 martie 2017, ora 12.30, de Ziua Mondială a Poeziei, să vină la statuia lui Mihai Eminescu pentru a se reîntâlni cu sublimul condensat în cuvinte. Poezia va lua forma concretă a unor mici răvașe cu versuri, pe care cei mai curajoși și inspirați le pot citi, ca ofrandă, la statuie.

Momentul este unul deosebit, prin faptul că la această sărbătoare a poeziei va fi prezentă poeta Ana Blandiana, care va aduce un omagiu, alături de nemțeni, cuvântului metamorfozat în vers. Invitata de onoare a evenimentului va fi prezentă și după-amiază, la ora 17.00, în Sala Teatrului Tineretului, la o întâlnire între poezie, poeți și cititori. Intrarea fiind liberă, sunt așteptați cât mai mulți participanți.

„Conferința Generală UNESCO din anul 2000 a hotărât ca ziua de 21 martie, care este și Ziua Eliminării Discriminării Rasiale, să fie și Ziua Poeziei. Cităm motivația: S-a considerat oportună celebrarea comună deoarece poezia, primul cântec al umanității, este considerată o armă puternică în lupta împotriva nedreptății de orice natură, a violenței interumane și războiului. Mai are nevoie lumea de poezie? Cine mai crede că fragilitatea poeziei poate învinge armele, discriminarea, violența? Ce este poezia dacă nu șansa pe care a dat-o Dumnezeu omului să-și vadă sufletul? Este rugăciunea altceva decât poezie? Dumnezeu vorbește omului cu adevărurile ultime care sunt tot poezie. În fața barbariei din jur poezia tace, dar nu dispare. În fața prostiei și analfabetismului poezia face un pas înapoi dar nu disperă. Veniți cu o floare la statuia lui Eminescu. Și puneți-vă, dacă aveți, sufletul de sărbătoare!“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“. (Z.C.)