Zeci de mii de nemţeni au luat Lumină

23/04/2014

inviere (3) inviere (2) inviere (1) inviere 6 inviere (4)

*Cei mai mulţi enoriaşi în noaptea de înviere – la Biserica Cuvioasa Parascheva din Dărmăneşti şi la Mănăstirea Petru Vodă

„Veniţi de luaţi Lumină!” – asta au strigat preoţii nemţeni la miezul nopţii spre enoriaşii, mai mulţi parcă decât niciodată, care au umplut până la refuz curţile bisericilor şi mănăstirilor.

Iar în scurt timp, aceleaşi feţe bisericeşti au anunţat mulţimile că „Hristos a Înviat!” iar ca un ecou aşteptat credincioşii au răspuns “Adevărat a Înviat!”.

Vremea care s-a “îmbunat” în partea a doua a zilei de sâmbătă a scos din case, în prag de Înviere, aproape întreaga suflare din Piatra Neamţ. Şi credincioşii zeloşi, care merg duminică de duminică la slujbă dar şi cei care „dau din an în Paşti” au plecat spre sfintele lăcaşuri înarmaţi cu lumânările sau candele pregătite pentru a lua Lumină.

Ca de obicei, în Piatra Neamţ, una din bisericile care a adunat lumea ca un magnet a fost Sfântul Ioan Domnesc, de lângă Turnul lui Ştefan cel Mare. La 200 de metri distanţă, la Trei Ierarhi (lângă Colegiul Petru Rareş), curtea s-a dovedit ca de obicei neîncăpătoare aşa că a fost ocupat trotuarul de lângă biserică, apoi cel de peste drum şi, cu puţin timp înainte de miezul nopţii şi strada.

Câtă frunză şi iarbă au fost enoriaşi şi la Biserica de la Gară (Pogorârea Sfântului Duh) dar şi la cea din Precista. La cea din urmă, din păcate, nu a funcţionat staţia de amplificare astfel că enoriaşii nu au putut auzi partea de slujbă ţinută în biserică sau, în partea a doua, cei aflaţi mai la depărtare de locul în care s-a slujit afară au avut şi ei probleme în a înţelege cu exactitate ce se cânta sau ce spuneau preoţii.

Dar parcă cea mai mare mulţime de enoriaşi a fost, în acest an, în Piatra Neamţ, la Biserica Cuvioasa Parascheva din Dărmăneşti. Peste 4000 de oameni (poate şi mai bine) au umplut biserica, curtea interioară, esplanada din vecinătate şi toate trotuarele din jurul sfântului lăcaş. Şi aici, din păcate, au fost probleme cu staţia de sunet. Practic, până după miezul nopţii, miile de oameni de afară nu au auzit nimic-nimic. După ce a venit Lumina, după ce s-a cântat „Hristos a Înviat!” au Început să funcţioneze şi difuzoarele. Din păcate, era prea târziu, marea majoritate a enoriaşilor grăbindu-se, în buna tradiţie nu tocmai creştină spre platourile cu maioneze, fripturi şi spre cozonacii care aşteptau să fie gustaţi.

Una din cele mai frumoase slujbe a fost, ca şi în anii precedenţi, cea de la Schitul de pe Piatricica. Nu au fost foarte mulţi enoriaşi, ceea ce a permis ca fiecare credincios să audă slujba ţinută afară, să înţeleagă fiecare cuvânt din predica rostită sub poalele pădurii de pe Muntele pe care, cu patriotism local, cineva îl numea „Athosul pietrenilor”.

 

Slujbe la fel de frumoase au fost ţinute în toate bisericile ortodoxe sau catolice din tot judeţul Neamţ, acesta fiind unul din anii cand toţi creştinii au serbat Paştile în aceeaşi zi. Mulţi enoriaşi din Neamţ dar şi din alte judeţe au luat Lumină de la schiturile şi mănăstile din Neamţ.

Zona din împrejurimile oraşului Târgu Neamţ a atras mii şi mii de enoriaşi. Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria, schiturile din jur au fost parcă mai căutate ca niciodată.

Dar cel mai mare pelerinaj s-a înregistrat şi în noaptea de Înviere dar şi în zilele de Paşti la Mănăstirea Petru Vodă, lăcaş ctitorit de Părintele Iustin care a trecut la Domnul în urmă cu mai puţin de un an de zile.

Mii şi mii de oameni au ţinut să petreacă Învierea sau câteva clipe de Paşti la umbra zidului unde este înmormântat Duhovnicul. Maşini din toate colţurile ţării, de la Timişoara la Maramureş, de la Suceava la Tulcea, de la Craiova la Bucureşti sau Constanţa au parcat pe toate locurile libere din vecinătatea mănăstirii şi parcă tot nu încăpeau…

Mulţi enoriaşi sau ucenici ai Părintelui şi-au adus aminte că anul trecut a fost ultimul Paşti prins de acesta in viaţă dar şi singurul, în ultimii ani, petrecut departe de ctitoria sa de suflet.

 

Daniel VINCA