Până spre sfârşitul acestei săptămâni, vremea va fi de partea agricultorului. Adică îi va permite să execute lucrările de sezon: recoltări, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături şi însămânţări.
Pe timpul zilei, temperatura medie a solului este optimă desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.
Important e că rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim, cu unele deficite de apă în sol în anumite zone. Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal. Pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent. Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplină şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Sfecla de zahăr parcurge acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică. În vii şi livezi continuă fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor şi boabelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Culturile însămânţate în această toamnă, în epoca optimă, vor înregistra germinarea-răsărirea şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.
Tina CONDREA