Vin iar ploile

19/05/2017

La Piatra Neamț, acest sfârșit de săptămână va aduce o vreme autentică de mai, și anume ploi și căldură. Temperatura maximă a aerului va urca până la 21 de grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Pe timp de noapte, minima aerului se va situa între 6 și 8 grade Celsius. De duminică se strică vremea și va ploua. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice și grindină.

Conform estimărilor realizate de specialiștii Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în Moldova, în intervalul 17- 20 mai, media temperaturilor maxime nu va depăși 16…20 de grade Celsius, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5…7 grade Celsius. Din 21 mai, valorile aerului vor reveni la un regim termic apropiat de cel normal, respectiv maxime în jurul a 21 de grade Celsius, și minime de 9…10 grade Celsius. În perioada 21-26 mai, probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice va fi mai mare.
Dar până atunci, ieri, în orașul de la poalele Pietricicăi s-au înregistrat 21 de grade Celsius. Același valori au fost și la Roman și Târgu Neamț. Pe masivul Ceahlău, temperatura aerului a fost de 9 grade Celsius.
În țară, cele mai mari valori au fost la Arad, 25 de grade Celsius. La polul opus, pe Vârful Omu temperatura minimă a scăzut până la 0 grade Celsius.

V. ANDRIEȘ