Calendarul lucrărilor agricole din această perioadă este destul de aglomerat. Terenurile trebuie eliberate de resturile vegetale și ulterior pregătite pentru însămânțare. Acum se pun sau urmează a fi puse sub brazdă viitoarele recolte.
Condițiile meteo dificile, în special seceta prelungită sau șocurile termice, impun acordarea unei atenții sporite culturilor prezente în câmp și protecției acestora împotriva bolilor sau dăunătorilor.
Din această lună, fermierii beneficiază de cotă redusă de TVA, care se aplică la îngrășăminte, pesticide, semințe sau alte produse destinate plantării, precum și unei liste care cuprinde 37 de servicii agricole. Asta înseamnă o gură de oxigen consistentă pentru executarea lucrărilor. Mai ales pentru fermierii care nu obișnuiesc să vândă recolta de la margine de lan. Și bine fac!
*Semănatul rapiței, la debut
Rapița a fost și rămâne o cultura preferată și de fermierii nemțeni, chiar și în condițiile în care doi ani consecutivi au avut probleme cu calamitarea culturii, datorită înghețului. Pierderea a fost considerabilă, dacă ne gândim că în această primăvară rapița a fost calamitată în procent de 30 la sută, fiind semănate alte culturi pe mai mult de 2.500 ha. Cu un an în urmă, gradul de afectare a fost de 45 la sută, cultura fiind întoarsă de aproape 3.500 ha. Acum, rapița a fost pusă sub brazdă pe o suprafață de aproape 2.000 ha, semănatul acestei culturi fiind abia la început la noi în județ.
Pregătirea terenului s-a făcut imediat după recoltarea culturilor de cereale păioase, profitându-se de condițiile favorabile care au permis efectuarea arăturilor de calitate și conservarea rezervei de apă din sol. Se recomandă ca rapița de toamnă să fie înființată după cultura grâului. Hibrizii de rapiță trebuie selectați cu atenție, în funcție de condițiile de climă și sol, tehnologia disponibilă pentru cultivator, dar și a nivelului investiției în cultura de rapiță, pentru a atinge potențialul biologic maxim.
În condițiile unei rezerve de apă reduse în sol și în prezența unor infestări masive cu buruieni, mai ales cu specii care germinează încă din toamnă, fermierii aleg erbicidarea postemergentă. Metoda are eficacitate asupra buruienilor dificile, care pot concura rapița pentru resursele de apă și minerale din sol.
*Urgențele legumicultorilor
În legumicultură, este o perioadă de vârf, în care culturile de legume de toamnă precum salata, spanacul sau verdețurile se înființează prin semănare directă. Acestea se udă zilnic, dimineața și seara, fără a depăși 10 litri pe metru pătrat, pentru a evita creșterea riscului de apariție a bolilor. Tot în această perioadă încă se mai recoltează ceapa, dar și tomatele, castraveții, morcovii, ardeii, vinetele sau păstârnacul. Totodată, se continuă executarea lucrărilor de îngrijire la culturile de varză de toamnă, castraveți de toamnă, mazăre și fasole de toamnă, ridichi sau lobodă.
La fel de important în această perioadă este și controlul buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Legumicultorii trebuie să se asigure că aplică tratamentele cu fungicide sau insecticide pentru legume la momentele optime în corelație cu buletinele de avertizare. Riscul este mare, deoarece temperaturile ridicate din timpul zilei alternează cu diminețile și serile răcoroase, iar la acestea se adaugă și efectele ploilor torențiale însoțite local de căderi de grindină prognozate pentru următoarele două săptămâni.
Tina CONDREA-ZPODEANU