Un nou termen la Înalta Curte pentru polițiștii acuzați de corupție

12/01/2017

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis aseară să amâne ședința de judecată a contestațiilor formulate de polițiștii pietreni, acuzați de corupție, față de menținerea arestării lor și a controlului judiciar. Luni, Înalta Curte va judeca cererile de revocare a arestului preventiv depuse de Viorel Andronic, fostul șef al Biroului Rutier Piatra Neamț, și foștii subalterni Iulian Ciolpan, Marius Laurențiu Greaca, Constantin Neamțu, Bogdan Eugen Miziligeanu, Dragomir Loredan Covasan și Ionuț Alexandru Berbec. Alți doi polițiști au contestat, la rândul lor, decizia Curții de Apel Bacău și urmează ca Ioan Inimosu-Boatcă și Ionuț Popescu să afle tot luni dacă cea mai înaltă instanță îi va pune în libertate.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată recent pe cei 13 polițiști, arătând în rechizitoriu că în aproape o lună de zile polițiștii au comis 119 fapte de luare de mită, unii și fals intelectual, iar câțiva inclusiv dare de mită. Anchetatorii i-au supravegheat și înregistrat pe o singură mașină de serviciu, în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, când au primit de la șoferi în trafic în total 12.980 lei și 40 euro. „Inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir-Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenții decât cea real constatată. În datele de 25 și 29 aprilie 2016, inculpații Greaca Marius-Laurențiu și Neamțu Constantin au promis și remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită, de la conducătorii auto verificați, inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuțiile acestuia de coordonare a activității Biroului rutier și controlul asupra agenților din cadrul biroului. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani ridicate de la locuințele inculpaților Andronic Viorel (245 euro) și Ciolpan Iulian (1.800 lei și 530 euro), în vederea asigurării confiscării speciale“, precizează documentul citat.

Procesul se desfășoară la Curtea de Apel Bacău, alături de polițiști fiind inculpați și 53 de șoferi care au dat mită și sunt acuzați de complicitate la fals intelectual. (C.I.)