Un medic de la reanimare a ales străinătatea

13/11/2013

pleacă medic foto i

* Sindicaliştii Solidaritatea Sanitară atrag atenţia guvernanţilor: „Deficit de medici fără precedent!”

Dr. Vitalie Gurău, unul dintre medicii primari din reanimarea spitalului judeţean recunoscut pentru profesionalismul de care dă dovadă atât pe partea de reanimare cât şi ca anestezist, a luat calea străinătăţii pentru a-şi lărgi orizontul profesional. Timp de 6 luni, va lucra într-un spital din Vest ca internist, pentru că, deocamdată, fiind rezident în Republica Moldova, în unele state ale lumii nu-i sunt recunoscute toate specializările. În aceste condiţii, conducerea spitalului judeţean speră ca dr. Gurău să revină după jumătate de an, pentru a completa echipa de specialişti de la reanimare.

„De câteva zile lucrăm fără dr. Gurău, însă reuşim să organizăm gărzile pentru că am avut norocul ca plecarea dumnealui să coincidă cu venirea altui medic, respectiv a doctoriţei Anda Antonesei, fost rezident, angajată de la 1 noiembrie 2013”, ne-a declarat dr. Liviu Ungureanu, din cadrul secţiei de reanimare.  „Sigur că încă mai este nevoie de medici pe acest sector, pentru că toţi cei nouă doctori din secţie au dublă specializare şi sunt solicitaţi atât pe partea de anestezie cât şi pe terapie intensivă. Or, în Franţa, spre exemplu, anestezistul nu mai face şi altceva”.

De la începutul anului şiu până în prezent, peste 30 de medici şi asistenţi din judeţul Neamţ au solicitat certificat de conformitate de la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, pentru a putea pleca peste hotare. Un radiolog de la spitalul judeţean deja a plecat, iar acum şi-a făcut bagajele dr. Gurău de la reanimare.

În ultimii 5 ani unităţile sanitare publice au pierdut aproximativ 30.000 de salariaţi, din care 23.000 sunt asistenţi medicali, conform statisticii publicate de sindicatul Solidaritatea Sanitară.

„Lipsa acută de personal determină supraîncărcarea normei de lucru a salariaţilor existenţi şi numeroase ore suplimentare neplătite. În aceste condiţii,  sunt necesare urgent următoarele măsuri: asigurarea respectării normativelor de personal, cel puţin la nivelul minim al acestora şi creşterea nivelului de finanţare al spitalelor pentru ca acestea să-şi permită plata salariilor personalului”, se arată într-un comunicat al sindicatului Solidaritatea Sanitară, reprezentat la Neamţ de Ionuţ Nistor, asistent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

 

Geanina NICORESCU