Transplantul de inimă a reuşit!

06/04/2015

INIMA* Intervenţia efectuată de chirurgii Clinicii din Târgu Mureş a durat 6 ore

* De pe lista celor 100 de solicitanţi, nemţeanul a fost singurul compatibil cu donatorul hunedorean aflat în moarte cerebrală

O echipă condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș prof.univ.dr. Horațiu Suciu, a efectuat, zilele trecute, primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din județul Neamț, suferind de cardiomiopatie dilatativă, aflat la un pas de moarte. Târgnemţeanul avea implantat un defibrilator care îl menținea în viață și îl ferea de evenimente majore, dar nu îi îmbunătățea viața. Nemţeanul a primit inima în condițiile în care pe lista de așteptare a centrului din Târgu Mureș se află peste 100 de pacienți, dintre care 30 cu recomandare imediată de transplant. Nemţeanul, în vârstă de 51 de ani, se afla pe lista de aşteptare de aproape un an de zile.

Intervenţia chirurgiucală a fost un succes. Operaţia a început la ora 7.30 şi s-a încheiat în jurul orei 13. Nu au fost probleme deosebite, iar pacientul este acum  într-o stare foarte bună și se așteaptă o evoluție pozitivă în continuare.

Potrivit doctorului Horaţiu, cordul a fost prelevat în cursul nopții de miercuri spre joi, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca de la un donator bărbat în vârstă de 47 ani, din județul Hunedoara, aflat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.

Dr. Sorin Pașcanu, medic anestezist, a precizat că există niște criterii de eligibilitate și inima presupune niște proceduri foarte stricte în cazul cordului, întrucât e vorba despre calitatea cordului, dar și de starea de sănătate a donatorului pentru a se evita infectarea sau îmbolnăvirea receptorului. Inima prelevată de medicii din Cluj-Napoca a fost foarte bine îngrijită și că astfel s-a furnizat centrului din Târgu Mureș o grefă de calitate, ceea ce înseamnă că o parte din succesul intervenției de joi se datorează și acestora.

Geanina NICORESCU