Tot mai mulți sugari afectați de pneumonie

31/03/2017

Oscilațiile mari de temperatură din ultimul timp au generat condiții propice dezvoltării virușilor și bacteriilor mai ales în rândul copiilor și al bătrânilor cu organism tarat.

Într-o singură săptămână, în spitalele din județ s-au internat, cu diagnosticul de pneumonie, nu mai puțin de 181 pacienți. Alți 474 de nemțeni, care au primit același verdict, s-au tratat acasă, cu medicamentele recomandate de medici de specialitate.

„Rata de incidență cea mai crescută pentru pneumonie s-a manifestat la grupa 0-1 an. În total, în cursul săptămânii de supraveghere epidemiologică 20-26 martie 2017 s-au înregistrat 474 pneumonii, cu un număr de 181 internări, față de 465 cazuri în urmă cu două săptămâni, din care 149 cu internare“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Pneumonia este o infecție a plămânilor generată de microorganisme – virusuri, bacteria ori fungi. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai gravă la copiii mici și adulții de peste 65 ani, cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente. La nivel global, pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă, informează Organizația Mondială a Sănătății, și ucide mai mulți copii cu vârsta sub 5 ani decât orice altă boală!

Medicii precizează că, de obicei, debutul este acut cu febră înaltă peste 38 grade Celsius, frisoane, tuse productivă cu expectorație colorată galben sau verde, uneori ruginie, cu dureri toracice care corespund zonei pulmonare afectate, dificultate respiratorie însoțita de frecvență respiratorie crescută, direct proporțională cu extensia pneumoniei, tahicardie (puls rapid), stare generală alterată, cu lipsa poftei de mâncare.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, a examenului fizic al toracelui și a radiografiei pulmonare cu completarea, în funcție de severitate și de complicații, cu celelalte investigații. Evoluția inițială în primele 3-5 zile este esențială pentru a aprecia eficiența antibioticului. Evoluția favorabila presupune dispariția simptomelor în primele zile, urmată de normalizarea leucocitelor în prima săptămână și ulterior rezoluția radiologică în câteva săptămâni – o lună. Rareori evoluția este nefavorabilă, din cauza antibioticului ineficient, microorganismului agresiv, imunității scăzute sau diagnostic greșit de pneumonie.

Și infecțiile respiratorii acute continuă să le dea bătăi de cap medicilor, în sensul că numărul nemțenilor infectați continuă să fie mare. În perioada 20-26 martie au primit acest diagnostic 1.207 persoane, cu aproape 150 mai puține decât în săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică. Încă de luna trecută nu au mai apărut cazuri de gripă, numărul bolnavilor oprindu-se, în acest sezon de supraveghere, la 92 de cazuri.

Geanina NICORESCU