Timp de două zile, în comuna Ștefan cel Mare: Festivalul Județean cultural-artistic, sportiv și de evocare istorică „ȘTEFAN, ȘTEFAN DOMN CEL MARE“

03/07/2016

 

Tina-Foto 4 Tina-Ștefan foto 2 Tina-Ștefan foto 3 Tina-Ștefan, foto 1 Tina-Ștefan, foto 5Sâmbătă și duminică, întreaga suflare din comuna Ștefan cel Mare a fost în sărbătoare, cinsitindu-l cum se cuvine pe Marele Domnitor, căruia cu onoare îi poartă numele. În cinstea sa a fost organizată cea de a doua ediție a Festivalului Județean cultural-artistic, sportiv și de evocare istorică „Ștefan, Ștefan Domn cel Mare“. Și de această dată, primarul Sorin Ouatu, secondat de consilierii locali și salariații din Primărie, cu sprijinul larg al oamenilor de bine din comună, s-a dovedit a fost un organizator desăvârșit, oferind publicului spectator o manifestare cultural-artistică, sportivă și de evocare istorică de excepție.

A fost un eveniment înălțător, de puternică trăire istorică și religioasă. Întreaga comună a fost gătită de sărbătoare, gospodarii satelor au scos din lăzile de zestre cele mai frumoase covoare și prosoape tradiționale, cu motive populare specifice zonei, pe care le-au pus la porți și pe garduri.

S-au consumat înălțătoarelor momente religioase, au avut loc evocări istorice, simpozioane, expoziții de fotografii vechi, scene de teatru, expunere de panouri cu fotografii reprezentând mănăstirile și cetățile construite de Marele Voievod, proiecția de filme documentare, toate având în centru lor monumentala personalitate a marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.

Festivalul a debutat cu slujba religioasă pentru sfințirea bisericii cu hramul „Ștefan cel Mare și Sfânt“, oficiată de un sobor de preoți.

După amiază, la Hanul Șerbești s-a format, din călăreți și căruțe pline cu oameni îmbrăcați în costume populare, coloana de participanți, care s-a deplasat până la Stânca Șerbești, un falnic și unic monument al naturii. În acel cadru mirific a avut loc u spectacol cultural-artistic susținut de Ansamblul folcloric „Ciobănașul“ din Tupilați, Ansamblul Folcloric „Doina-Doinița“ și Formația de dansuri populare „Opincuța“ din comuna Geamăna, Republica Moldova.

Tot aici a avut loc și spectacolul de evocare istorică „Plăieșii lui Ștefan cel Mare“.

Un alt loc de desfășurare a manifestărilor incluse în programul Festivalului Județean cultural-artistic, sportiv și de evocare istorică „Ștefan, Ștefan Domn cel Mare“ a fost Baza Sportivă din comună. De altfel, aici au avut loc spectacolele de final, susținute de ansamblurile folclorice „Floricică de la munte“ și „Codrii Neamțului“, alături de cunoscuți soliști de muzică populară, în frunte cu Angelica Flutur.

*Popasul Marelui Ștefan la Hanul Șerbești

Multă lume s-a adunat ca să-l întâmpine și de această dată pe Marele Voievod Ștefan cel Mare la popasul pe care l-a făcut la Hanul Șerbești, așa cum făcea și în trecutele vremi. După buna tradiție românească, primarul Sorin Ouatu l-a primit pe Marele Domnitor cu pâine și sare și cu alese vorbe: „Mărite Ștefan, bine ai venit în comuna noastră! Este zi sfântă, scrisă în calendar: Ștefan cel Mare și Sfânt. Tocmai de aceea am hotărât ca această zi să fie oficiată așa cum se cuvine în toată comuna. Trebuie să dăm dovadă că suntem niște răzeși destoinici, demni urmași ai înaintașilor noștri“.

„Mă bucur să vă întâlnesc pe voi, care sunteți oameni harnici și buni gospodari și pentru că aveți în fruntea voastră aleși pe măsură. Ștefan a venit să vă cinstească și vă invită la Stânca Șerbești, acolo unde un monument al naturii veghează asupra norodului și asupra tuturor lucrurilor bune care se petrec aici, în frumoasa așezare care cu cinste îmi poartă numele. Să fiți sănătoși, alături de frații de peste Prut, prezenți la acest eveniment“, așa grăit-a Marele Domnitor.

De aici, alaiul s-a îndreptat spre Stânca Șerbești.

Ștefan cel Mare și Geamăna: frăție între comune și între primari

În plin spectacol-cultural artistic, printre ropote de aplauze, s-au adresat mulțimii Eduard Sturza, primarul comunei Geamăna din republica Moldova și Sorin Ouatu, primarul comunei gazdă – Ștefan cel Mare. Recent între cele două localități s-a pecetluit actul înfrățirii.

„Sunt foarte bucuros că am reușit să încheiem acest acord de înfrățirea cu comuna dumneavoastră. Aveți o așezare foarte frumoasă, cu oameni harnici, prietenoși. Vă mulțumim pentru atenția acordată nouă și formațiilor noastre artistice care au prezentat crâmpeie din folclorul moldovenesc de peste Prut, la sărbătoarea dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate și spor în toate!“, a fost urarea lui Eduard Sturza, primarului comunei Geamăna.

În replică, primarul-frate Sorin Ouatu le-a promis că le va întoarce vizita, la ziua comunei lor. Cu precizarea că gospodarii din comuna Ștefan cel Mare sunt, în cursul săptămânii, foarte buni prășitori, iar în zi de sărbătoare sunt și foarte buni dansatori.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU