Sunt șmecheri, dar le-au scăpat din mâini 30.000 de lei

17/07/2017

Lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Moldoveni au fost sesizați, în miezul nopții de 16 spre 17 iulie, despre faptul că o femeie de 50 de ani tocmai fusese apelată pe telefonul fix de un bărbat, care s-a recomandat a fi fratele său și care i-a spus că a provocat un accident rutier cu victimă și are nevoie de 30.000 lei pentru a scăpa de cercetări. Adevărul a fost altul, iar cei care se pregăteau să dea lovitura vieții lor au fost încătușați.

Ca urmare a sesizării, o echipă operativă din cadrul Secției de Poliție Rurală Români s-a deplasat în zonă, fiind identificate pe raza localității Moldoveni două persoane suspecte. S-a procedat la legitimarea acestora, un bărbat de 34 de ani, din Dumbrava Roșie și o tânără de 26 de ani, din Piatra Neamț, care se deplasau cu un autoturism condus de bărbat. Polițiștii au preluat persoanele pentru continuarea cercetărilor, existând suspiciunea rezonabilă că acestea urmau să preia banii de la persoana vătămată. Cercetările sunt continuate pentru tentativa de săvârșirea a infracțiunii de înșelăciune prin metoda Accidentul și în vederea stabilirii întregii activități infracționale a acestora“, a declarat inspector Elena Bulgărea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț.

Având în vedere perioada premergătoare a concediilor și a faptului că, în acest timp, majoritatea celor plecați în străinătate aleg să se întoarcă în țară, polițiștii au făcut o serie de recomandări menite să-i țină departe pe cei vulnerabili de înșelăciuni. „Atunci când sunteți anunțați despre producerea unui accident rutier în care au fost implicați cei dragi, să luați legătura cu membrii familiei pentru a verifica informația. Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute în toiul nopții, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocați și vă reprezintă rudele «implicate în accidentul rutier». În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări. Orice accident/eveniment de circulație are două variante de soluționare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie. În astfel de situații, reprezentanții Poliției sau Parchetului nu rețin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment și nici nu solicită sume de bani“, a precizat inspector Bulgărea.

Geanina NICORESCU