Sprijin cuplat la cultura de soia

14/03/2017

*Valoarea subvenției suplimentare e de 269 euro/ha *Documentele se depun până pe 31 martie *În Neamț, soia se cultivă pe 6.300 hectare

Fermierii care au solicitat sprijin cuplat pentru soia, în campania 2016, mai au timp să depună documentele justificative la APIA Neamț, căci termenul limită expiră la 31 martie 2017. În lipsa acestor acte, fermierii sunt excluși de la plata acestor subvenții suplimentare. Cultura de soia i-a tentat și pe fermierii nemțeni, care sunt tot mai interesați de această plantă mai bine plătită, recomandată și foarte căutată în furajarea animalelor. Dovadă că, în ultimii doi ani, s-au dublat suprafețele cultivate cu soia, ajungându-se anul trecut la aproape 6.300 ha, față de numai 3.300 ha câte erau în 2014.

Pentru 2015, sprijinul cuplat la soia a fost de 325 euro/ha și va crește cu 10 euro pe an până în 2020. Pentru anul trecut, sprijinul cuplat se plătește acum și este de 269 euro/ha. A scăzut această subvenție suplimentară pentru că au crescut suprafețele cultivate și la nivel național.

Soia este foarte apreciată pentru conținutul său mare de proteină brută și de ulei, precum și pentru aportul său de azot în sol prin nodozitățile de pe rădăcini.

 *Sprijinul cuplat condiționat de: sămânța certificată, producția obținută și valorificarea ei

Un fermier este declarat eligibil la plata sprijinului cuplat la soia numai dacă îndeplinește câteva condiții. În primul rând, pentru cultura de soia, agricultorul trebuie neapărat să utilizeze sămânță certificată, de proveniență românească. Acum, fermierii nu vor mai duce lipsă de așa ceva, au la dispoziție 3 soiuri de soia recent omologate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda. Nici la soia acordarea sprijinului cuplat nu este condiționată de plata subvenției pe suprafață! Un fermier poate să încaseze sprijinul cuplat, chiar dacă este exclus de la plata pe suprafață. La soia, sprijinul cuplat este mai mare decât subvenția pe suprafață!

Trebuie să realizeze o producție anuală de 1.300 kg boabe soia/ha și să valorifice o producție minimă 1.300 kg/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia. Este valabil și contractul comercial de vânzare a recoltei sau dacă o utilizează în scopul furajării animalelor și a păsărilor pe care le deține în fermă, prin prelucrarea producției cu instalații proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii. O altă posibilitate: livrează, pe bază de aviz de expediție, deținătorului soiului minimum 1.300 kg sămânță certificată pe hectar, în cazul loturilor semincere și prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deținătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha.

*Sprijinul mai mare ca subvenția

Plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal nu este condiționată de plata subvenției pe suprafață! Concret, un fermier poate să încaseze sprijinul cuplat, chiar dacă este exclus de la plata subvenției pe suprafață. În cazul unor culturi, cum e soia, sprijinul cuplat este mai mare decât subvenția pe suprafață.

Mulți fermieri au ales cultura de soia pentru obținerea acestui sprijin cuplat, care este mai mare decât subvenția pe suprafață, cuantumul fiind de 77,42 euro/ha. Pentru cultura de soia înființată cu sămânță certificată, subvenție totală va fi de peste 700 euro/ ha, la nivelul anului 2020 . Asta face că soia să fie, în continuare, o cultură profitabilă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU