Sondaj PNL pentru Primăria Piatra Neamț

26/01/2016

Sondaj PNLMult așteptatul sondaj de opinie comandat de PNL a fost făcut public în această săptămână. Conform acestuia, doar 7 la sută dintre pietrenii chestionați nu au opinii despre direcția în care se duce România. 49 la sută consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 44 la sută cred că mergem pe drumul cel bun.

În topul încrederii în liderii naționali, la întrebarea „Vă rugăm să ne spuneți dacă tindeți să aveți sau nu încredere în următoarele persoane publice locale“, cele mai bune procente, la categoria „Foarte multă încredere“, le au Alina Gorghiu cu 25% și Vasile Blaga cu 23%, urmați de Călin Popescu Tăriceanu cu 22 la sută și Eugen Nicolăescu, Cătălin Predoiuși Liviu Dragnea, cu câte 21 la sută. La polul opus, Elena Udrea are 5 la sută, iar Marian Petrache – 6 la sută.

La capitolul încredere în politicienii locali („Vă rugăm să ne spuneți dacă tindeți să aveți sau nu încredere în următoarele persoane publice locale“), în top, cu foarte mare încredere, se află fostul prefect Mihai Archip, cu 27 de procente, urmat de primarul de Roman, Laurențiu Leoreanu, cu 24 de procente, dr. chirurg Iosif Koszeghi cu 23 la sută și Ana Monda cu 21 la sută.

Circa 32 la sută dintre nemțenii intervievați sunt siguri că merg la vot, alți 15 la sută sunt siguri că nu merg, 27 la sută spun probabil da și 26 la sută, probabil, nu.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Consiliul Local, aproape 88 din subiecți sunt siguri că PNL ar ieși cu 49 la sută dintre consilieri și PSD cu 36, UNPR și ALDE cu câte 4 procente, iar PMP, cu 3.

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru ocuparea funcției de primar al municipiului Piatra Neamț, care dintre următorii candidați vi se pare cel mai  potrivit pentru a candida din partea PNL?“ Dragoș Chitic – 23 la sută; Mihai Obreja – 14 procente; Monica Anton și Bogdan Mahu câte 10%; Paul Pintilie, Bogdan Mihăilă și Constantin Teodorescu au câte 9 la sută, iar Andrei Ignat și Paul Râtan, câte 8 la sută.

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru ocuparea funcției de primar  al municipiului Piatra Neamț, dvs. cu cine ați vota?“Dragoș Chitic are 14 procente, Gheorghe Ștefan– 11, Vlad Marcoci– 9 la sută, Aurelia Simionică – 7%, Răzvan Bobeanu, Mihai Obreja și Liviu Harbuz cu câte 5 procente, Bogdan Mahu, Andrei Ignat, Bogdan Mihăilă, Monica Anton, Constantin Teodorescu, Paul Râtan, Constantin Iacoban, Mihai Archip, cu câte 4 la sută, Paul Pintilie – 3%, Ana Monda – 2%.

 

Variante electorale PNL – PSD

 

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru ocuparea funcției de primar  al municipiului Piatra Neamț, dvs. cu cine ați vota?“

În varianta cu 4 candidați: Dragoș Chitic – 42%, Vlad Marcoci – 34%, Constantin Iacoban – 8% și Cătălin Drăgușanu, 16%.

În varianta cu doar doi candidați, Dragoș Chitic ar obține 62% dacă ar candida contra Aureliei Simionică – 38%; o altă posibilă bătălie electorală: Dragoș Chitic 59% și Vlad Marcoci 41%; o altă ipoteză – Dragoș Chitic 64% – Liviu Harbuz 36%. Cea de a patra variantă: Andrei Ignat – 40% – Vlad Marcoci – 60%; Andrei Ignat sau Bogdan Mihăilă ar obține 42 la sută, dacă ar candida împotriva lui Liviu Harbuz. Mihai Obreja, tot împotriva lui Liviu Harbuz, ar obține 58 la sută. Bogdan Mihăilă – 40%, Vlad Marcoci – 60%.Mihai Obreja – 55% – Vlad Marcoci – 45%.

Conform susținerilor care însoțesc sondajul, aufost realizate 1.050 interviuri peraza municipiului, folosindu-se metoda „face to face“. Eșantionul a fost validat pe baza datelor INSSE  2009 și a recensământului populației din 2011.  Eroarea tolerată este de 3,0%, cu o probabilitate de  95%.

Ce observăm? Că deși se bucură de cea mai mare încredere între candidați, cu 27 la sută, Mihai Archip nu ar obține, potrivit sondajului, mai mult de 4 la sută la Primărie. Vlad Marcoci ar putea rezolva sondajul comandat de PSD pentru Liviu Harbuz și Aurelia Simionică, pentru că sondajul liberalilor îl situează ceva mai bine. Dacă n-ar fi mizat pe Dragoș Chitic, liberalii s-ar fi dus nu cu Andrei Ignat, cum au pornit la drum, ci, la alegere,cu unul dintre Bogdan Mihăilă și Mihai Obreja. (M.O.T.)