Sindicaliștii din Învățământ fac presiuni pentru obținerea banilor câștigați în instanță

04/04/2017

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ le atrage atenția guvernanților cu privire la faptul că, în primul semestru al anului fiscal 2017, nu au fost alocate sumele necesare pentru a asigura executarea hotărârilor judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice.

„Menționăm că în sistemul de învățământ preuniversitar există în continuare un număr mare de astfel de hotărâri a căror executare eșalonată a fost sistată la finalul anului 2015. De asemenea, membrii noștri de sindicat au obținut în instanță și plata de daune-interese moratorii, în cuantumul dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titlurile executorii, reprezentând acordarea unor drepturi salariale personalului din sistemul de învățământ preuniversitar de stat“, a subliniat Federația Sindicatelor Învățământ, în solicitarea transmisă la Guvern.

Luând în considerare faptul că autoritățile locale se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește punerea în executare a hotărârilor judecătorești, sindicaliștii solicită guvernului ca, la prima rectificare bugetară, să aloce sumele necesare și suficiente pentru plata drepturilor aferente.

Conducerea Sindicatului Liber Învățământ Neamț a subliniat că sunt probleme în ceea ce privește stabilirea sursei de plată a dobânzilor cerute în acțiunile judecătorești: „Știm că, dacă se pun dobânzi penalizatoare, atunci le plătește consiliul local și sunt din cheltuielile materiale, iar dacă sunt trecute ca dobânzi legale, trebuie achitate conform Ordonanței 13, din fondul de salarii al unității școlare. În anumite spețe, de la două instituții centrale avem două răspunsuri diferite: ANAF-ul spune că este dobândă legală și trebuie plătită din fondul de salarii, iar Ministerul de Finanțe răspunde că e dobândă penalizatoare și vine din cheltuielile materiale. Dobânda penalizatoare se constituie din dobânda de referință a BNR la care se adaugă un procent de 4%. În anumite hotărâri se face referire la Ordonanța 13, în altele nu“.

Geanina NICORESCU