Sindicaliștii, cu ochii pe Legea salarizării

21/04/2017

*„Învățământul e considerat prioritate națională, dar tot în corzi suntem…“

Mult așteptatul și criticatul proiect al salarizării unitare nu a fost lansat în dezbatere publică, dar există voci care susțin că anumite puncte negociate cu sindicatele nu vor apărea în textul legislativ. Liderii de sindicat din sectorul învățământ deja comentează că noua lege nu ar mai prevede majorarea cu 20% a lefurilor de la 1 iulie, iar grila de salarizare nu aduce pe o treaptă corespunzătoare personalul calificat față de cel necalificat.

Prof. Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber Învățământ Neamț, este rezervat în declarații, fiind convins că până la forma finală a proiectului legislativ va mai curge multă apă pe Bistriță. „Nu-i nimic bătut în cuie. Până acum au apărut 7-8 forme de proiect. Se tot schimbă, pentru că negocierile au continuat. Să vedem forma care va fi pusă în dezbatere publică și abia atunci vom lua atitudine, dacă va fi cazul. Vom interveni cu amendamente, vom face ce trebuie pentru binele colegilor noștri. Fără a ști care este varianta care va fi pusă în dezbatere publică, pot să vă spun ce cred eu că nu este normal să se întâmple, și anume o grilă de salarizare care nu avantajează profesorul debutant calificat în fața celui necalificat, cadrul didactic cu toate gradele și vechime în fața celui debutant. De fapt, o mare problemă este poziția pe care o ocupăm în grila de salarizare, pentru că în acest moment suntem undeva între 1 și 2,5%. Învățământul e considerat prioritate națională, dar tot în corzi suntem!“, a opinat prof. Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber Învățământ Neamț.

În forma vehiculată zilele acestea, se pare că proiectul prevede o creștere cu 50% a salariilor de bază pentru personalul didactic din învățământ de la 1 ianuarie 2018 și nu etapizat, cum ceruse sindicatul, cu 20% din iulie 2017 și restul din ianuarie 2018.

Geanina NICORESCU