*Se numără plăntuţă cu plăntuţă…
Toate suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr au fost luate la „puricat” de o echipă mixtă de control, numită de Ministerul Agriculturii. Echipă din care fac parte reprezentanţi de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din zona Moldovei şi Agrana, unitatea de procesare a sfeclei de zahăr.
Detalii ne-a oferit Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Sunt verificate toate suprafeţele cutivate cu sfeclă de zahăr, din întregul judeţ Neamţ. Se urmăreşte exact suprafaţa ocupată cu această cultură, densitatea, să fie muinum 6 plate pe metru pătrat, tehnologia aplicată. Pentru toate suprafeţele controlate se întocmeşte proces-verbal cu cele constatate. La dosarul de subvenţie trebuie neapărat să fie pus şi proces verbal de control. În lipsa acestui document, fermierul nu poate primi sprijinul financiar acordat pentru cultura sfeclei de zahăr.”
Un sprijin financiar foarte consistent, la sfecla de zahăr acordându-se cele mai mari subvenţii. Controlate sunt toate suprafeţele cu sfeclă de zahăr. Nu se procedează prin eşantionarea unor anumite parcele, cum se face în cazul celorlalte culturi agricole.
*Soiurile de grâu, la verificare
Tot acum, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Neamţ prelevează probe de grâu, din toate zonele agricole ale judeţului, care vor fi trimise la Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti pentru analize. Astfel de acţiuni se fac în fiecare an, sunt la nivel naţional, nu doar în judeţul Neamţ. Prin aceste prelevări de probe se urmăreşte calitatea fiecărui soi de grâu, adaptabilitatea şi preformanţele care se obţin în fiecare zonă agricolă a ţării. În funcţie de rezultate, se decide ce soiuri sunt mai bune şi unde se prezează a fi mai bine de semănat. Este studiat comparamentul fiecărui soi de grâu. Nu-i vorba de calitatea grâului, dacă e bun pentru panificaţie ori nu.
Tina CONDREA