În septembrie se demolează piaţa arsă

08/08/2014

piaţa1 piata primar3 piata primar2 piata primar5* Firma reasiguratoate pregăteşte avansul pentru despăgubiri, iar CMI Urban a pus la dispoziţia comercianţilor Piaţa Mărăţei care a fost modernizată într-o lună de zile

* Prefectul judeţului a solicitat bani din fondul de rezervă pentru reconstrucţia pieţei

 

În luna septembrie Piata Centrala din Piatra Neamt va fi demolata. Autorităţile, în baza rapoartelor întocmite de specialiştii în structuri de rezistenţă, au decis că hala arsă va fi demolată. Operaţiunile vor dura apoximativ trei săptămâni, iar acum este aşteptat un avans financiar de la firma reasiguratoare. De asemenea, prefectul judeţului Neamţ, Ioan Vlad Angheluţă a solicitat Guvernului alocarea unei sume de bani de la fondul de rezervă al Guvernului pentru reconstruirea Pieţei Centrale a municipiului Piatra Neamţ.

Potrivit conducerii CMI Urban, proprietar al pieţei, şi firma reasiguratoare a pregătit un avans financiar pentru despăgubiri.

„Există toate aprobările necesare pentru igienizarea şi salubrizarea interiorului halei, inclusiv din partea firmei reasiguratoare. Cele două proiecte privind demolarea sunt într-un stadiu avansat, mai exact se lucrează la obţinerea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor necesare demolării pentru că experţii firmei reasiguratoare au stabilit că hala mare va fi demolată în proporţie de 100%, iar latura de Nord se demolează în proporţie de 90%. Împreună cu conducerea Primăriei Piatra Neamţ şi cu experţii din cadrul primăriei acum se caută firma care se va ocupa de demolări, firmă care va lua sub antreprenoriat aceste lucrări pentru a se finaliza în termen foarte scurt şi fără evenimente deosebite. Estimăm că lucrările de demolare se vor finaliza în două sau trei săptămâni, din momentul în care vor demara, şi se preconizează că acestea se vor desfăşura pe parcursul lunii septembrie. Firma reasiguratoare spune că deja există acel avans pentru despăgubiri, însă nu ştim exact care va fi suma pentru că trebuie să aibă şi ei un raport complet, inclusiv cu cauzele izbucnirii incendiului, iar calculul se va face după o anumită formulă. Pentru determinarea cauzelor izbucnirii incendiului, experţii încă lucrează, ni s-au cerut foarte multe documente, copii ale proiectului, planşe, documente pe care nici măcar nu avem posibilitatea să le multiplicăm la societatea noastră, dar noi încercăm să le trimitem în cel mai scurt timp cu putinţă. Cât priveşte reconstrucţia noii pieţe, se vor depune oferte atât de către proiectanţi, cât şi de către constructori, iar după alegerea ofertei celei mai bune se va stabili şi o valoare a noii construcţii”, a explicat Ioan Fiterău, director CMI Urban Piatra Neamţ.

„Noi am întocmit un raport , după discuţii cu toţi specialiştii implicaţi şi l-am predat prefectului judeţului Neamţ pentru a solicita bani, pe hotărâre de Guvern, din fondul de rezervă al Guvernului pentru situaţii de urgenţă. Aştepătm acum să vedem ce se va întâmpla în continuare. Între timp se va lucra la igienizarea halei”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamţ, Aurelia Simionică.

 

Pe partea dreaptă a Cuiejdiului – piaţă de carne

 

Odată calmate spiritele, atât comercianţii cât şi autorităţile au început să se reorganizeze. Astfel s-a decis că pe malul drept al Cuiejdiului va funcţiona piaţa de carne şi brânzeturi, iar pe partea stângă se va amenaja o piaţă numai cu produse din peşte. Mai mult, directorul CMI Urban spune că respectiva piaţă de peşte va funcţiona în acea arie chiar şi după reconstrucţia pieţei, iar în noul proiect al halei centrale se prevede o zonă cu mult mai mare pentru sectorul de brânzeturi şi lactate. Comercianţii de mărfuri industriale au închiriat spaţii în mall Forum Center, iar vânzătorii de carne, care au refuzat să rămână în zona Pieţei Centrale au început deja să închirieze module şi în Piaţa Mărăţei.

„Deocamdată piaţa funcţionează în următoarele condiţii: sunt trei zone, zona 8 Martie unde se vând legume, fructe, zarzavaturi, zona dreaptă a malului pârâului Cuiejdi, unde se vinde carne şi brânzeturi şi partea srângă a Cuiejdiului unde se va vinde peşte. Comercianţii au început deja să-şi amenajeze fiecare sectorul, noi am adus curentul electric într-un panou pentru a se putea conecta fiecare. Mai mult, de apoximativ o lună de zile încoace s-a igienizat şi s-a reamenajat Piaţa Mărăţei. Acolo avem deja închiriate 12 module şi venim cu o noutate în privinţa vânzărilor de carne. S-a amenajat o linie specială unde cumpărătorii pot cumpăra carne proaspătă şi pot asista şi la procesul de afumare. Piaţa Mărăţei are o suprafaţă de 1096 metri pătraţi şi mulţi comercianţi din piaţa mare s-au îndreptat către această piaţă agroalimentară. Aşteptăm acum cereri de închiriere pentru cei care vor să vină să vândă fructe şi legume”, a mai spus Ioan Fiterău, director CMI Urban Piatra Neamţ.

Şi Mall Forum Center a avut „de câştigat” de pe urma nenorocirii care a transformat Piaţa Centrală a municipiului Piatra Neamţ într-o ruină. Mai mulţi vânzători de mărfuri industriale s-au reorientat şi au început să închirieze spaţii la Forum Mall. Gradul de acoperire al spaţiilor din respectiva clădire a crescut cu peste 20%.

 

IRINA ŞTEFĂNESCU