*La un sfert dintre semipreparatele din pește analizate de APC nu se cunoaște specia din care provine carnea!
Creveți pane cu 10 aditivi alimentari, inele de calamari pane cu 7 aditivi alimentari, semipreparate din pește și fructe de mare cu substanțe care au potențial cancerigen sau care afectează ficatul și inima. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii din cadrul Asociației Pro Consumatori în urma unui studiu privind calitatea semipreparatelor din pește și fructe de mare pe care fiecare dintre noi le găsește în magazinele alimentare. Mai mult de jumătate din produsele din pește analizate conțin aditivi alimentari, între 2 și 10 aditivi, iar semipreparatele pe bază de fructe de mare conțin între 7 și 10 aditivi, iar la un sfert dintre produsele analizate nu se cunoaște specia de la care provine carnea.
Semipreparate din fructe de mare… cu cel mult 40% fructe de mare
Specialiștii APC au constatat că proporția de fructe de mare din semipreparatele de acest tip nu depășește 40% din produs, iar cantitatea de pește din semipreparatele e bază de pește pane diferă între 22% și 65%!
Prin analize specifice s-a constatat că Surimi are 25% carne de pește și 8 aditivi din care trei potențiatori de gust și trei coloranți, respectiv carmin, capsantina și dioxid de titan. De asemenea, 86% din produsele analizate conțin amidon din cartofi.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 21 tipuri de semipreparate din pește și fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora. Studiul privind calitatea semipreparatelor realizate din pește și fructe de mare face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!“. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, APC își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare și care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
În cele 21 de produse analizate s-au identificat următoarele categorii de aditivi alimentari, după cum urmează: glutamat monosodic, fosfat de sodiu, ascorbat de sodium, citrat de sodiu, difosfați, gumă guar, carbonat de sodiu, fosfat tricalcic, mono și digliceride ale acizilor grași, trifosfați de sodium, gumă xantan, acid citric, benzoat de sodiu, acid ascorbic, riboflavin, sorbitol, coșenilă, inozinat disodic, guanilat disodic, dioxid de titan și capsantină.
În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în produsele analizate, situația se prezintă astfel:
• 24% din produsele analizate conțin glutamat monosodic.
• 10% din produsele analizate conțin, în același timp, benzoat de sodiu și acid ascorbic. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă. Benzoatul de sodiu poate produce reacții alergice, hiperactivitate și lipsă de concentrare la copii (ADHD).
• Mai mult de jumătate din produsele analizate conțin aditivi alimentari, între 2 și 10 aditivi.
• Semipreparatele pe bază de fructe de mare conțin între 7 și 10 aditivi.
• E 120 – Carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coșenile, specie de gândac din America de Sud, uscate și zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Poate produce astm, alergii și rinite.
• E171 – Dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. În Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.
• E300 – Acidul ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.
• E330 – Acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.
• E331 – Citrații de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiți ca agenți de reglare a acidității produselor alimentare, ca antioxidanți, conservanți sau arome, produce efecte secundare ca greață, vomă, crampe abdominale și musculare, reacții alergice, amorțirea extremităților, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, amețeală, respirație greoaie etc.
• E412 – Guma de guar este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Poate provoca greață, flatulență și crampe.
• E415 – Guma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.
• E 420 – Sorbitolul este un îndulcitor artificial care poate cauza tulburări gastrice și flatulență. Copiii nu trebuie să consume alimente care conțin acest aditiv.
• E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.
• E471 – Mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.
• E621 – Monoglutamatul de sodiu este un potențiator de gust și aromă. Acesta provoacă reacții alergice, dureri de cap și de gât, amețeală, greață, diaree și poate bloca asimilarea vitaminei B6 și a calciului. Nu trebuie consumat de femeile însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
• E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută.
• E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice. (Sursa foto: www.apc-romania.ro)
Geanina NICORESCU