*Producţie record: 7200 kg/ha
*An greu, datorită codiţiilor climatice
Campania de recoltare a cerealelor păioase se apropie de final. Practic, mecanizatorii mai au de lucru în lanuri o zi sau două. Mai întâi, combinele au intrat în lanurile cultivate cu orz şi rapiţă, iar la final în cele cu grâu.
La nivelul judeţului Neamţ, cu orz au fost cultivate 2275 hectare, cu rapiţă aproape 8500 ha, iar cu grâu şi secară a fost însămânţată o suprafaţă totală de peste 23.500 ha .
Producţia medie la orz este în jur de 3500 kg/ha, cam la nivelul celei de anul trecut. La rapiţă s-au obţinut şi producţii de nivel european, acolo unde s-a făcut agricultură ca la carte. Recolte bogate s-au adunat şi din lanurile de grâu. Chiar şi în condiţiile climaterice vitrege, agricoltorii vorbesc chiar de un an greu pentru grâu. Cu toate astea, s-au obţinut producţii bune, mai mari faţă de cele din vara trecută.
*La nivelul judeţului, o producţie medie de 4000 kg/ha
Despre seceriş, am vorbit mai întâi cu Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Zilele acestea se termină secerişul şi la grâu. De lucru mai este în zona Târgu Neamţ şi în acele locuri unde s-au semănat soiuri tardive. Mai sunt câteva sute de hectare cu grâu de recoltat. Până acum, producţia medie realizată la nivelul judeţeului este de 4000 kg/ha. Societăţile mari au obţinut producţii mai ridicate. Cam o treime din suprafaţa cultivată cu grâu este la gospodăriile populaţii, aici se obţin producţii mai mici, de circa 2500-3000 kg/ha. Acestea au tras în jos producţia medie. Faţă de anul trecut, acum, producţia medie la grâu este mai mare cu vreo 300 kg/ha.”
Producţia de grâu este bună, mai sus faţă de cea de anul trecut. Calitativ, a avut cumva de suferit de pe urma precipitaţiilor interminabile, a umidităţii în exces. Unde s-a aplicat tehnologia completă, s-a putut trece şi peste acest „handicap”. Unde nu, producţia de grâu e aşa cum e. Lesne grâul devine din panificabil…furajer. Din păcate, avem şi astfel de situaţii.
Cât despre preţ, este tot …mic. La margine de lan s-a vândut şi cu 60-65 de bani kilogramul. Vorbim de grâul panificabil. Nu şi de cel furajer.
*Producţie record de grâu: 7200 kg/ha
Producţiile mari se obţin doar acolo unde se face agricultură ca la carte, după tot tipicul. Asta se întmplă la exploataţiile agricole mari, cu potenţial financiar. Dar şi cu specialişti agricoli de primă mănă. Şi, din fericire, avem mai multe astfel de societăţii pe intinsul judeţului.
Normal, „raiul” grâului se află pe lanurile de la TCE. Aici s-a obţinut producţie record de grâu: 7200 kg/ ha. O performanţă obţinută în condiţii meteo dificile. Detalii ne-a oferit Radu Bălău, director general la Grupul de Firme „TCE 3 Brazi” SA: „Am obţinut o producţie medie de grâu în jurul a 7200 kg/ha. Este mai mare decât anul trecut, atunci am realizat 6800. Cantitativ, grâul ne-a scos dintr-o ecuaţie în care am fi fost pierduţi, pentru că preţul este mic, deocamdată. Anul acesta grâul a fost mai scump pentru că a trebuit să aplicăm 4 tratamente. A fost un exces de umiditate care ne-a creat mari probleme. Excesul de umiditate ne-a creat o cheltuială suplimentară. De asta nici nu ne grăbim să vindem grâul imediat. E bine că avem unde să-l depozităm, să-l însilozăm. Recomand asta şi la ceilalţi fermieri care au posibilitate să-depoziteze. Preţul de acum nu este preţul real al grâului. Este undeva la 170 euro, ăsta nu este preţul real al grâului. Dus în Portul Constanţa mai scad 15 euro din cei 170, e costul transportului.”
Cantitativ, e foarte bună producţia de grău. Calitativ, cum e? Răspunsul ni l-a dat tot Radu Bălău: „În producţia grâului, un factor important îl reprezintă condiţiile climatice. Alături de preţ şi tratamentele aplicate. Aşa cum spuneam, a trebuit să aplicăm tratamente suplimentare. Astea sunt condiţiile care ne-au dat mai mult de lucru. Suntem mulţumiţi, rezulatele sunt foarte bune. Am aplicat tehnologia aşa cum scrie la carte, de asta am realizat producţii mari. Dacă valorificăm bine întreaga cantitate de grâu, vom avea un rezultat financiar bun.
O altă problemă legată de grâu este cea a glutenului. Excesul de umiditate, ploile care tot au căzut, au dus la scăderea conţinului de gluten. Foarte mult grâu, după încadrarea în STAS, este grâu furajer. Nu şi în cazul nostru. Mulţumim lui Dumnezeu, avem grâu bun, cu gluten corespunzător. La muţi fermieri, glutenul la grâu ridică probleme. Depinde şi de specificitatea soiurilor de grâu folosite la semănat. Noi am avut soiuri mai rezistente. Rezultatele de la noi sunt extraordinar de bune. Sunt foarte mulţumit de ele. La rapiţă am obţinut o producţie medie de vreo 4260 kg/ha. Este un rezultat de nivel european. Să mulţumim bunului Dumnezeu pentru recoltele frumoase obinute. Dar şi echipei mele tehnice, care este foarmtă din profesionişti de excepţie.”
Oricum, producţia medie de grâu obţinută, acum, la nivelul judeţului este bună. Mai mare faţă de anul trecut, mai multă decât se estimase înainte de recoltare. Dacă era în jur de 5000 kg/ha, cu siguranţă, ea asigura şi profitul mult sperat.
Tina CONDREA